Az intézmény rövid története

Vásárosdombó községtől kb. 2 km-nyire fekszik Margitmajor. A kúria épülete és parkja a hozzá tartozó földterülettel együtt a Dőry család tulajdonát képezte. Az épületegységet hatalmas park veszi körül, amely ma is természetvédelmi terület. 1957. december 23-a óta Szociális Otthonként működik, kezdetben 60 fővel, majd az 1960-as években bővítették 100 főre.

Az otthon fenntartója az évek folyamán többször változott. 1998. augusztus 1. óta a Pécsi Egyházmegye szociális intézményeként működik Skóciai Szent Margit Gondozóotthon néven.

Az épületegység részei: az Alsóház a volt kúria épülete, melyet a 2001-es évben bővítettek ebédlővel, korszerű konyhával és emeletráépítéssel. A szobák 2-3-4 ágyasak mosdóval és fürdővel vannak felszerelve. 2013-ban a tetőtér beépítésével, és a Felsőház épületének teljes felújítására és korszerűsítésére került sor, a lakók 3 folyosón 2 ágyas szobákban vannak elhelyezve, két szobához tartozik egy fürdőszoba. Teljesen akadálymentesített.

A parkban egy különálló épület a Külsőház, melyet Apartman jellegűre alakítottak. A gyönyörű park pihenésre, sétára, felüdülésre, közös rendezvényekre ad alkalmat. A két épületrész közti parkot 2014-ben készítettük el sétányokkal, pihenőkkel, csobogóval, szalonnasütővel, virágoskerttel. 2017. június 2-án tiszteletből, hálából az intézmény orvosáról "Dr.Kenderes János" parknak neveztük el.

Missziónk
Elkötelezettnek érezzük magunkat abban, hogy gondoskodásunkkal pótoljuk a család intézményét. Az ápolás-gondozás során a lakók személyiségének tiszteletben tartásával, érdekeinek figyelembe vételével, az egész embert ápoljuk. Az egyén testi, lelki, szociális jólétének pozitív irányú befolyásolására törekszünk.

Az intézetbe kerülés nagy megterhelés számukra, a beilleszkedésben segítséget nyújtunk, az ápolás és gondozás során figyelembe vesszük szükségleteiket, érzéseiket, gondolataikat, kívánságaikat.

Munkánkat türelemmel, nagy odafigyeléssel, megbecsüléssel, tapintattal, tisztelettel, a szakma szabályainak betartásával végezzük, melybe a családtagokat és hozzátartozókat is bevonjuk. Törekszünk arra, hogy minél több tevékenységet lehetőség szerint megőrizhessenek, minél teljesebb és jobb minőségi ápolásban-gondozásban legyen részük.