2018. 01.08. Új önkéntesünk: Farkas Judit

Új önkéntes látogatott el intézményünkbe Farkas Judit személyében, aki ezentúl rendszeres időközönként fog „Beszélgető – kör” keretében foglalkozást tartani Gondozottaink részére,  akik nagy szeretettel  és örömmel fogadták.

képek itt>>>

 

2018. 01.18. Házszentelés

 

A mai Szentmisét követően Cseh Péter plebániai kormányzó házszentelést tartott az otthon helyiségeiben, melyeket szentelt vízzel hintett meg és megáldotta a helyet és az itt élőket.

képek itt>>>

 

2018. 01.23. Nővérgyűlés és köszöntés

Ezen a napon délután tartottuk e havi nővérgyűlésünket, amelyen Schäffer Zsuzsanna igazgató asszonyt köszöntöttük (titokban készültünk erre az eseményre) az ápolói pályán eltöltött 30. évfordulója alkalmából. A dolgozók papír fityulával, verssel, szép szavakkal kedveskedtek, majd az intézmény fenntartójának képviseletében Gaálné Stettner Beáta egy gyönyörű virágcsokrot és egy emléklapot nyújtott át számára.

képek itt>>>

 

 

2018. 01.30. Születés-és névnap megünneplése

Mint minden évben, idén is megünnepeljük a lakóink név- és születésnapját. Minden alkalommal köszöntő verssel, tortával, üdítővel kedveskedünk nekik.

Januárban nyolc gondozottunkat köszöntöttük.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.01. Balázs áldás

A mai napon a Szentmise keretében az intézmény gondozottjai és munkatársai Cseh Péter plebániai kormányzó által, gyertyával adott áldásban, Balázs áldásban részesültek.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.08. Farsangi bál

Ma volt az intézmény „Farsangi bálja”. Mind a gondozottak, mind a dolgozók közül sokan öltöttek magukra maskarát. Gondozottaink közül beöltözött Gulyás Imre medvének. Hau Antalné, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné, Horváth Istvánné, Koncz Józsefné, Ranyhóczki Józsefné kalapos kisasszonyoknak ülő táncot előadva. Bohócruhába bújt Csizmadia Sándorné és Szlobodics Gyuláné. Nagy sikert aratott a „nővérek tánca”, akik otthonkás anyókáknak beöltözve járókerettel, bottal táncolva szórakoztatták a közönséget. A jelmezek között volt még meteorológus, légy, tehén, százlábú, Doktor Bubo és „páciensei” valamint Busók is. Sok idős ember arcára csalt mosolyt a vidám produkció. A mulatságon nem maradhatott el  farsangi fánk nélkül. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a vidám délutánon.

 képek itt>>> 

 

 

2018. 02.13. Fánk sütés

Délelőtti foglalkozás keretében a lakókkal közösen fánkot sütöttünk az intézmény teakonyhájában. Az asszonyok lelkesen dagasztották, sütötték a tésztát – amelyet annak elkészülte után mindenki jóízűen fogyasztotta.

 képek itt>>> 

 
 

2018. 02.15. Hamvazószerda

Hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos böjt, mellyel Jézus feltámadásának ünnepére készülünk. Ezen a délelőttön Cseh Péter plébániai kormányzó szentmisét tartott, amelyen a régi hagyomány szerint az intézmény gondozottjai és munkatársai hamvazkodtak.

 

 

2018. 02.20. Pogácsasütés

Délelőtt egy foglalkozás keretében a lakókkal közösen burgonyás pogácsát sütöttünk, amit ebéd után minden gondozott jóízűen elfogyasztott. Sok család életében volt hagyományos étel, így kellemes emlékeket idézett fel az idősek körében. (Agátz Jánosné, Scherdán Mátyásné, Ipoly Józsefné, Schäffer Józsefné, Illés Józsefné, Horváth Istvánné, Dudás Zoltánné)

képek itt>>>

 

 

2018. 02.27. Nővérgyűlés

Ezen a februári délutánon Nővérgyűlést tartottunk, amelyen többek között Kurucz Zsuzsanna munkatársunktól egy virágcsokor kíséretében köszöntünk el.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.28. Születés-és névnap megünneplése

Délután felköszöntöttük a februárban név- és születésnapjukat ünneplő gondozottjainkat. Minden kedves ünnepeltünket verssel köszöntöttük és tortával, üdítővel kedveskedtünk nekik.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.28. Madáretetés

Az intézmény Gondozottai – mint minden évben – ezen a télen is gondoskodtak a Gondozóotthon parkjában élő madarakról. Szotyolát és különféle magvakat, pucolt dióbelet helyeztek ki a madáretetőkbe.

képek itt>>>

 

2018.03.07. – Linzer karika sütés

A mai délelőtt folyamán az asszonyokkal linzer-karikát sütöttünk, amellyel a hét folyamán a Gondozóotthonba ellátogató vásárosdombói óvodásokat vendégeltük meg.  Résztvevők: Schäffer Józsefné, Kerényi Antalné, Szlobodics Gyuláné, Agátz Jánosné, Scherdán Mátyásné, Horváth Istvánné.

képek itt>>>

 

2018. 03.09. – Óvodások – idősek közös foglalkozása

Ezen a napon generációk találkoztak egymással, ugyanis Otthonunkba eljöttek a Vásárosdombói óvodások.  A jövőben ők minden hónapban ellátogatnak az idősekhez  - a foglalkozásaikat nálunk tartva meg - ezáltal is erősítve a két generáció közötti kapcsolatot. A gyerekek a „Holle anyó” című mese előadásával kedveskedtek Gondozottainknak. Ezután az idősekkel együtt gyermekdalokat énekeltek. A foglalkozáson közös kézműveskedésre is sor került, gyönyörű virágokat készítettünk papírból és szívószálból. Ezután megkínáltuk a gyerekeket az asszonyok által sütött finom linzer-karikával valamint megajándékoztuk a kicsiket dióhéjból magunk által készített katicabogarakkal.

képek itt>>>

 

2018. 03. 14.  - Március 15-i ünnepség

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk ezen a napon. A lakókkal és munkatársakkal közösen szép kis műsort állítottak össze a mentálhigiénés munkatársak. Mindenki lelkesen készült a megemlékezésre. A résztvevők verset szavaltak, énekeltek, valamint felolvasásra került a Nemzeti dal és a 12 pont is. Az ünnepségen méltón megemlékeztünk Kossuth Zsuzsannáról, akinek munkásságát mai napig nagy tisztelet övezi, hiszen az 1848-49 - es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt. Az ünnepségen szerepeltek: Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka, Bajnai Tiborné, Balázs László, Tóth Ferenc, Nagy Lajos.

képek itt>>>


2018. Húsvét

A húsvétot megelőző hetekben lakóinkkal közösen készültünk a kereszténység legnagyobb ünnepére. Gondozottainkkal húsvéti képeslapokat készítettünk, amelyekkel az Egyházmegye és a társintézmények részére kedveskedtünk. A tojásdíszítés hagyományát is követtük, a tojásokat festéssel, csipkézéssel dekoráltuk. A készülődés heteiben tavaszváró koszorút, valamint kiscsibéket, nyuszikat is készítettünk, amelyekkel a bejáratot díszítettük. A húsvétot megelőzően virágvasárnapkor barkaszentelésre is sor került a szentmise keretében. A húsvéti szentmisét Gulner János atya tartotta.

képek itt>>>

 

 

2018. 04.  10.  –„ Hideg –kutya” sütemény készítése

A mai délelőttön „Hideg kutya” nevű süteményt készítettünk az asszonyokkal a teakonyhában, amellyel a hozzánk ellátogató óvodásokat vendégeltük meg. 

képek itt>>>

 

2018. 04.13. – Óvodások – idősek közös foglalkozása

Ezen a napon újra ellátogattak hozzánk a Vásárosdombói óvodások.  Az idősek a „Három pillangó” című mesét adták elő a gyerekeknek, akik szép versekkel, dalokkal kedveskedtek az Otthonban élő embereknek. Ezt követően közösen kézműveskedtünk. Majd a gyerekeket megkínáltuk az idős aszonyok által készített „Hideg kutya” nevű süteménnyel, amely nagyon ízlett az óvodásoknak. Ezután megajándékoztuk a kicsiket a színes papírból magunk által készített pillangó-gyűrűkkel.

képek itt>>>

 

 2018. 04.  13.  – Locsolóbál, Mágocs

Lakóinkkal ebben az évben is részt vettünk a Mágocsi Idősek Otthona által megrendezésre kerülő Locsolóbálon. A mulatságon mindenki remekül érezte magát, sokat táncoltunk. Résztvevők: Kirch Jánosné, Koncz Józsefné, Szlobodics Gyuláné, Takács Jánosné, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné

 képek itt>>>

 

2018. 04. 17.  Színház – A muzsika hangja

Ezen a délutánon a lakókkal és az intézmény dolgozóival ellátogattunk a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol „A muzsika hangja” című musicalt tekintettük meg. Az örök érvényű musical Oscar-díjas filmváltozatán a bemutató óta generációk nőttek fel.  Élményekkel gazdagodva tértünk vissza a Gondozóotthonba. A színházi előadáson Lakóink közül Schäffer Józsefné, Agátz Jánosné, Kerényi Antal, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné, Csizmadia Sándorné, Tóth Ferenc, Takács Jánosné vettek részt.

 képek itt>>>

 

2018. 04. 20. Vers – és mesemondó verseny – Alsómocsolád

Gondozottainkkal idén is részt vettünk az Alsómocsoládi „Őszi Fény” Idősek Otthonában az évente megrendezésre kerülő vers-és mesemondó versenyen. Bagyari Blanka, Szlobodics Gyuláné, Kerényi Antalné, valamint Nagy Lajos Gondozottak képviselték intézményünket. Schäffer Józsefné és Agátz Jánosné is részt vett a rendezvényen, akik lelkesen szurkoltak a résztvevőknek. A lakók örömmel készültek a megmérettetésre, ahol eredményesen szerepeltek és mindenki emléklappal térhetett haza. Szlobodics Gyuláné különdíjat kapott „Mátyás király és az okos leány” című mesének elmondásáért.

képek itt>>>

 

 

2018. 04. 27.  Jótékonysági -est

Ebben az évben megrendezésre került a Gondozóotthon szervezésében Jótékonysági estünk, amelyen lakóink, azok hozzátartozói, valamint a dolgozók is részt vettek. A programon fellépett a Pöndöly - Néptáncegyüttes, a Vásárosdombói Pepita Tánccsoport, továbbá a Sásdi Levendula Klub „Parkettareccsentők” énekesei és táncosai. A jó hangulatú esten Sterner András kisművész klarinéton komolyzenei dallamokat szólaltatott meg, valamint Véghelyi Péterné munkatársunk Romhányi József: Marhalevél című tréfás versét adta elő. A dolgozók újra táncra perdültek botokkal és járókeretekkel, a mosodai dolgozók jóvoltából megérkezett a hernyó is. Vásárosdombó, Sásd, Dombóvár vállalkozóinak jóvoltából, valamint a hozzátartozók és magánszemélyek felajánlásaiból sok tombola-nyeremény került kisorsolásra és természetesen gazdára. Mindenki jól érezte magát a rendezvényen.

képek itt>>>

 

2018. március – április - születés-és névnapos Lakók  köszöntése

Március és április hónapban egyaránt megrendezésre került a lakók névnapi - és születésnapi köszöntése.  EZ alkalomból versekkel, dalokkal, valamint finom tortával kedveskedtünk az időseinknek.

 

2018. 04. 26. – „Fele sem igaz vetélkedő” – Mosdós

Munkatársaink által intézményünk is képviseltette magát Mosdóson a „Fele sem igaz” című vetélkedőn, amely rendezvény elősegítette a más intézményekkel való szorosabb kapcsolat kialakítását.  Résztvevők voltak: Schäffer Zsuzsanna igazgató asszony, Sternerné Halász Judit főnővér, Máté Mónika és Kasza Hajnalka munkatársak.

képek itt>>>

 

2018.04.27.  Gyutasi Évától elköszöntünk

2018. május 1-től Évi Pécsen PTE egyik klinikáján fog dolgozni, mint gyógytornász. Fájó szívvel vettünk tőle búcsút, mert egy jó munkaerőt veszítettünk el. Vigaszul elkönyvelhetjük, hogy Évinek ez volt az első munkahelyi mi pedig bevezettük a munka  titokzatos világába, sok sikert kívánva.

képek itt>>>

 

2018. 05. 04.  Zeneiskolások  Anyák napi köszöntése

A jeles nap alkalmával ellátogattak hozzánk a Vásárosdombói Zeneiskolások, akik anyák napja alkalmából zenés műsorral köszöntötték lakóinkat. A műsor végén minden nő gondozottunk számára egy-egy szál szép virággal kedveskedtünk.

képek itt>>>

 

2018.05.09. Születésnapi köszöntő

A mai napon Schäffer Zsuzsanna igazgató asszonyt köszöntöttük 60. azaz kerek születésnapján. A meglepetés részeként Viktória sütött egy tortát, melyet közösen fogyasztottunk el.

képek itt>>>

 

2018.05.11. Vásárosdombói óvodások anyák napi műsora

A vásárosdombói óvodások majdnem minden hónapban egy alkalommal eljönnek az intézménybe ahol a lakókkal közösen foglalkozásokat tartanak, mindenki nagy örömére. Anyák napja alkalmából verssel, énekkel és tánccal kedveskedtek az otthon lakóinak, mi pedig gondoskodtunk arról, hogy ne üres hassal menjenek vissza az oviba.

képek itt>>>

 

 

2018. 05. 12. – Egyházmegyei gyalogos zarándoklat Máriagyűdre

A Pécsi Egyházmegye idén is megrendezte Pécs és Máriagyűd közötti zarándoklatát, amelyen intézményünk is képviseltette magát.  Résztvevők:  Molnár Józsefné, Kasza Hajnalka, Máté Mónika, Magyarics Szilvia, Palkovics Ádámné, Müller János. Schäffer Zsuzsanna igazgató asszony a délutáni misén csatlakozott a zarándokokhoz.

képek itt>>>

 

 

2018. 05. 17.  Népdaléneklési verseny Mágocson

A Mágocsi Szociális Gondozási Központba várták az érdeklődőket és szereplőket az Idősek dalversenyére. Intézményünket Schäffer Józsefné, Becker Jánosné, Szabó Sándorné, Szlobodics Gyuláné, Balázs László és Tóth Ferenc képviselte. A lakók örömmel készültek az egyéni, valamint csoportos megmérettetésre, ahol eredményesen szerepeltek és mindenki emléklappal térhetett haza. Szlobodics Gyuláné egyéni szerepléséért, valamint Becker Jánosné és Szabó Sándorné duettje különdíjat kapott.

képek itt>>>

 

 

2018.05.18.  90 éves gondozottak köszöntése

Ezen a napon a 90. életévüket betöltött gondozottainkat köszöntöttük. Pandúr Béláné, Erzsi nénit, Weisz Ádámné, Marika nénit, valamint Dudás Jánosné, Marika nénit a Gondozóotthon Igazgató asszonya köszöntötte és nyújtotta át nekik Orbán Viktor miniszterelnök úr által aláírt emléklapot.

képek itt>>>

 

2018.05.18.  Bibliaismereti vetélkedő Mosdóson

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon lelkes csapata részt vett a Mosdóson megrendezett vetélkedőn. A csapat élén Véghelyi Péterné Viktória részlegvezető és lakóink Jancsók Lajosné, Schaub Józsefné, Bagyari Blanka és Koncz Józsefné vettek részt. A csapat tagjai kitartó küzdelemmel a II. helyezést érték el, személyre szóló elismerésben részesültek. Gratulálunk a csapatunknak!

 

2018. május 20. Gulner János gyémántjubileumot ünnepelte

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte újra Gulner János Dombóváron melyen Schäffer Zsuzsanna az intézmény igazgatója is részt vehetett. A nyugállományba helyezett atya máig aktív segítője a dombóvári és környékbeli plébániáknak.


Ünnepi szentmiséjén Rostás Jenő atya felidézte a gyémántjubileumot ünneplő Gulner János életpályáját, és kitartó erejét példaként állította az emberek elé. Pappá szentelése alkalmával János atya jelmondatául ezt az egyszerű mondatot választotta: „Krisztus elég!” És elég is volt számára egy hosszú emberi életúton át és ez a hit élteti ma is.”


Gulner János Dombóváron született 1933. november 2-án. Pappá 1958. február 2-án szentelték. 1958-ban Regölyön, 1959-től Tamásiban, 1961-ben Márokon és Bólyban, 1962-ben Vásárosdombón, 1963-ban Tevelen, 1964-től Pakson, 1967-ben Szigetváron, 1968-ban Ozorán, 1969-től a Mohács-belvárosi plébánián, 1974-ben Dombóváron volt segédlelkész. Plébános 1975-ben Kocsolán, majd 1977-től Szigetváron lett, 1986-tól pedig 2008-as nyugdíjazásáig Pécs-Gyárváros plébánosa volt. 1980-1986 között a szigetvári kerület esperese, 1984 márciusától a Mindenszentekről Nevezett Okormindszenti Apátság címzetes apátja. Jelenleg nyugállományban a dombóvári és dalmandi plébániák híveit szolgálja.

 

2018. 05. 24. Dombóvári Árpádházi Szent Erzsébet Óvodások látogatása

A mai napon a dombóvári óvodások jöttek el intézményünkbe nemcsak látogatóba, hanem foglalkozást is tartottak. Lakóink legnagyobb örömére, mert nagyon szeretnek gyerekek társaságába lenni. A jövőben igyekszünk minél több gyerek-nagyi találkozót létrehozni.

 

2018. 05. 25.  Vásárosdombói óvodások

Ezen a napon a vásárosdombói óvodások kis csoportja gyalog megtették az óvoda és az intézmény parkja közti távolságot oda-vissza. Közben megpihentek a park árnyas fái alatt. 

 

 

2018. 05. 25.  Megújult könyvtár megnyitása

Intézményünk könyvtára a tavasszal megújult. Gyönyörű beépített könyvespolcot, valamint szép szőnyeget kapott a helyiség, a falak pedig a gondnokok keze munkája által újultak meg.  A megszépített környezet helyet teremt nem csak az olvasáshoz, hanem a napi foglalkozások és más rendezvények színterére is. Az érdeklődők számára megtalálhatóak a magyar-és világirodalom klasszikus kötetei, regények, úti- és ismeretterjesztő kiadványok, valamint a liturgikus könyvek is. A könyvtár megnyitóján Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka és Balázs László gondozottaink verseket szavaltak, majd megkóstolhattuk a csokoládés golyókat, amelyeket a lakóink készítettek erre az alkalomra. A rendezvényen sok érdeklődő vett részt.

képek itt>>>

 

2018. 05. 29.  Irodalmi Kávéház Komló

Komlón a Szent Borbála Otthon Kiss József emlékére irodalmi kávéházat rendezett, melyre a környékbeli idősek otthonában élő lakókat is meghívta. Intézményünkből verset szavalt Kerényi Antalné, Balázs László és Nagy Lajos, kísérőként Szabó Sándorné és Becker Jánosné vett részt.

 

2018. 05.30. Májusi név-és születésnaposok köszöntése

 Ezen a napon köszöntöttük azokat a gondozottakat akik május hónapban ünneplik név - és születésnapjukat.  Ez alkalomból versekkel, dalokkal valamint finom tortával kedveskedtünk az időseinknek.

képek itt>>>


2018. 06. 06.  Kirándulás - Látogatás a Dombóvári Fekete István Múzeumba

Ezen a nyári napon Gondozottainkkal kirándulást tettünk Dombóvárra, a Fekete István Múzeumba. Lakóink nagy örömmel készültek a programra, ahol F. Bodó Imre múzeumvezető és helytörténész bemutatta Fekete István író emlékére folyamatosan gyarapodó gyűjteményét. A résztvevők nagy érdeklődéssel kísérték a tárlatvezetést. Hazafelé egy közös fagyizásra is sor került. Résztvevők: Bajnai Tiborné, Kerényi Antalné, Schäffer Józsefné, Csizmadia Sándorné, Horváth Istvánné és Nagy Lajos.

 képek itt>>>


2018. 06. 08.  „Aranysziget” Idősek Otthona Dombóvár - Búcsú

Intézményünk meghívást kapott az Aranysziget Idősek Otthonától a Búcsúi ünnepségére. Az eseményen több intézmény is képviseltette magát. A program nyitányaként Horváthné Gyánó Bernadett az intézmény igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, valamint Szabó Loránd Dombóvár polgármestere méltatta az ünnepséget. A délután során az Idősek Otthonának udvarán az egykori leányvásárt és annak hangulatát idézték fel a program szervezői. Nagy tetszést aratott az Operett Voices Társulat énekeseinek műsora, akik örökzöld slágerekkel szórakoztatták a résztvevőket.  A program további részében táncos mulatság volt, amelyen lakóink is szívesen táncra perdültek. Mindeközben vendéglátóink üdítővel kínáltak bennünket, valamint finom süteményeket is kóstolhattunk. A délután nagyon jó hangulatban telt, minden gondozottunk jól érezte magát. A rendezvényen felállított standoknál kézművesek kínálták szép portékáikat. Résztvevők: Agátz Jánosné, Szlobodics Gyuláné, Kerényi Antalné, Csizmadia Sándorné, Bajnai Tiborné, Nagy Lajos.

 képek itt>>>

 

2018. 06. 12. Almás sütemény készítése

Mai nap délelőttjén az intézmény teakonyhájában almás süteményt készítettünk gondozottainkkal közösen, amellyel az ovisokat látogatásuk alkalmával vendégeltük meg.

 képek itt>>>

 

2018. 06. 13. Óvodások - idősek közös foglalkozása

Újabb generációs találkozás színhelyéül szolgált intézményünk, amikor ismét meglátogattak bennünket a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Óvoda óvodásai, akik az idősekkel közös programon vettek részt. Énekeltek, verseltek és közös kézműveskedésre is sor került, amelyet mindenki nagy örömmel fogadott. Az elkészült süti is ízlett mindenkinek.

képek itt>>>

 

2018. 06.22.  Tánc délelőtt

Intézményünkben heti rendszerességgel táncos délelőttöket szervezünk, amelyen sok lakó szívesen vesz részt. Nótázgatunk, táncolunk, amely nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is jó hatással van az itt élő emberekre.

 

 

2018. 06.25.  Kézműves foglalkozáson hajót készítettünk

 Kézműves foglalkozásunk keretében a nyár egyik elmaradhatatlan „kellékét”, egy hajót készítettünk. A résztvevők örömmel láttak neki a feladatnak, szívesen festették az alapot, a vitorlát és a vízi állatokat. Munkánk végeztével a hajót a bejárathoz állítottuk ki, mindenki nagy örömére.

 képek itt>>>

 

2018. 06. 27.  Filmvetítés

A Gondozóotthonban rendszeresen szervezünk filmvetítéseket, amelyeknek főként lelkiségi üzenete van, ezáltal közelebb kerülve Istenhez, a hithez. Ugyanakkor a lakók szívesen nézik a régi filmeket is, amelyek során visszaemlékeznek életük fiatalkori időszakaira.

 

 

2018. 06. 27.  júniusi név-és születésnapi ünnepség

E nyári délutánon a június hónapban név-és születésnapjukat ünneplő lakóinkat köszöntöttük egy műsor keretében, amelyen verseket szavaltunk az ünnepelteknek. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos ünnepi torta, amellyel ezt a napot emlékezetessé tettük. Az összejövetel az egybegyűltek számára kellemes beszélgetéssel és közös énekléssel vált felejthetetlenné. Mindenki jól érezte magát.

 képek itt>>>

 

2018. 06. 28. Juniális

Intézményünk idén is megrendezte a már hagyománynak számító Juniális rendezvényt, amelyen társintézmények Gondozottai találkozhattak egymással.  Az esős, borongós idő okán az étkezőben tartottuk meg a programot, ám a jó hangulat így se maradt el. A programra 13+1 TOTO játékkal készültünk, amelynek témája a régi időket elevenítette fel. A feladatok között volt retro reklám-, kép felismerés, és többek között örökzöld dallamok is. Otthonunk lakói nagy lelkesedéssel készültek a rendezvényre. A vetélkedőn minden intézmény kiválóan szerepelt. A résztvevők emléklappal, ajándékkal térhettek haza. Műsor után sült szalonnával, hagymával, kenyérrel kedveskedtünk vendégeinknek. Résztvevők: „Őszi Fény” Idősek Otthona – Alsómocsolád, Szent Lőrinc Gondozóotthon – Pécs, Prohászka Ottokár Szociális Otthon – Pécs, Evangélikus Diakóniai Otthon – Kaposszekcső, Gondozási Központ – Mágocs, Skóciai Szent Margit Gondozóotthon – Margitmajor.

 képek itt>>>

 

2018. 06. 29.  Szarka Györgyné nyugdíjas búcsúztatása

Szarka Györgyné, Mónikát búcsúztatták a lakók és dolgozók nyugdíjba vonulásának alkalmából ezen a napon, aki negyven szorgos év után elköszönt kollégáitól és az idősektől.

 

Szarka Györgyné, Mónika 1978. augusztus elsején, 18 évesen kezdte meg munkáját a Margitmajorban, ami számára élete egyetlen munkahelye volt. A Szent Margit Gondozóotthon igazgatója, Schäffer Zsuzsanna szerint Mónika kitartó türelemmel, lelkesedéssel, mindig alaposan, nagy odafigyeléssel végezte munkáját. Megfogadta idősebb munkatársai tanácsait, tanításait. Szívesen és nagy szorgalommal tanulta a szakmát. Kezdetben kisnővérként, majd műszakos nővérként dolgozott, később műszakvezető, 1998-ban főnővérhelyettes, aztán rövid ideig főnővér lett. Törekedett a jó kapcsolatok kialakítására a lakók és munkatársak között. Sok pályakezdő ápoló betanítását saját feladatának és megtiszteltetésnek érezte. „A szavak tanítanak, a példák magukkal ragadnak.” – erre törekedett. A negyven év alatt a lakók jöttek-mentek, akadt köztük sokan, akik a szívéhez nőttek. Az évek során a dolgozók között is sok változás végbement, Mónika azonban mindig kitartóan, türelemmel, elfogadta az adott helyzetet, és a legjobb tudása szerint kamatoztatta helyzetfelismerő képességét.

 

Délelőtt a lakók érte imádkoztak a kápolnában, délben pedig az ebédnél vastapssal köszönték meg munkáját. A munkatársai hálájuk jeleként hivatásának jelképét, egy fityulát ajándékoztak a négy évtizede hű ápolónak.

Schäffer Zsuzsanna igazgató asszony ezekkel a szavakkal búcsúzott kollégájától: „Kívánom, hogy az elkövetkezendő években maradjunk meg szép emlékként a szívedben. Gondolj ránk, amikor nehéz feladat elé állít az élet, amit itt az intézményben oly sokszor meg kellett oldanod ápolóként. Most új feladatok elé állsz, hiszen nyugdíjasként éled ezután a mindennapjaidat, ehhez kívánok erőt, egészséget, boldogságot, kitartást, örömöt és sok-sok szeretetet!”

 képek itt>>>

 

 

2018. 07. 16.  Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe  Magyarszék

 

Kármelhegyi Boldogasszony főünnepének napjára meghívást kaptunk a kármelita nővérek közösségétől, amelynek nagy örömmel tettünk eleget. Az ünnepi szentmise keretében Saverio Cannistrá generális atya, a Sarutlan Kármelita Rend legfőbb elöljárója megáldotta a kápolna szentélyének falfestményét, amely Varga Ferenc Munkácsy- díjas festő- és szobrászművész úr alkotása. A szentmisét agapé követte, majd a Generális Atya előadást tartott „Mária a közösség modellje” címmel.  A program zárásaként az Atya megáldotta az újonnan átadott kolostor celláit és megtekinthettük az új épületet. Intézményünket képviselték: Schaub Józsefné gondozott, valamint Molnár Krisztina és Magyarics Szilvia mentálhigiénés munkatársak.

 képek itt>>>

 

2018. 07. 19.  Verses-dalos-táncos délelőtt  Kormány Zoltán önkéntessel

 

Intézményünk életének színesítésében újabb önkéntes kapcsolódott be Kormány Zoltán személyében, aki ezentúl rendszeres időközönként verses-dalos-táncos délelőttök keretében látogat el hozzánk, szebbé téve ezáltal az idős emberek mindennapjait. Az első találkozón az otthonban élő emberek szívesen vettek részt a programon. Önkéntesünk vezetésével együtt verseltek, daloltak, táncoltak. A program sok lakónak kedvére vált, remekül érezték magukat a résztvevők.

képek itt>>>

 

2018. 07. 30.  Júliusi név-és születésnapi ünnepség

 

A július hónapban név-és születésnapjukat ünneplő gondozottainkat köszöntöttük fel ezen a nyári délutánon egy műsor keretében, amelyen verseket szavaltunk az ünnepelteknek. Az összejövetel egyik ékessége volt az ilyenkor szokásos ünnepi torta, amellyel ezt a napot felejthetetlenné tettük. Az esemény jóízű beszélgetéssel és közös énekléssel vált emlékezetessé. Minden részvevő örült a köszöntésnek, az ünnepeltek jól érezték magukat.

 képek itt>>>

 

2018. augusztus 15. -Kalács sütése új kenyér ünnepére

 

A mai délelőtt folyamán foglalkozás keretében a lakókkal közösen megsütöttük a kalácsot az új kenyér ünnepére. A gondozottak lelkesen dagasztották, majd fonták a tésztát, amelyet megsülése után nemzeti színű szalaggal átkötve tettük ünnepélyesebbé.

  képek itt>>> 

 

2018. augusztus 16.  Államalapítás és az új kenyér ünnepe

 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából sok lakó részt vett a szentmisén, amelynek keretében Bodor Kornél atya megáldotta az ünnepi kalácsot. A szentmisét követően az idős emberek körében kalácskóstolóra került sor.

  képek itt>>> 

 

2018. 08. 29.  Augusztusi név-és születésnapi ünnepség

 

E nyár végi délutánon az augusztus hónapban név-és születésnapjukat ünneplő gondozottainkat köszöntöttük fel.  Ez alkalomból verseket szavaltunk és daloltunk az ünnepelteknek. A gondozottakat tortával és egy szép emlékkártyával leptük meg. A köszöntés több jelenlévő szeméből könnyeket csalt ki.  Az esemény jóízű beszélgetéssel zárult.  Minden részvevő nagyon jól érezte magát.

 képek itt>>>

 

2018. 08. 30.  Verses-dalos-táncos délelőtt Kormány Zoltán önkéntessel

 

Intézményünkbe újra ellátogatott Kormány Zoltán önkéntes, aki ismét verses-dalos-táncos foglalkozást tartott lakóink számára.  A programon sok idős ember részt vett, önkéntesünk vezetésével együtt verseltek, daloltak, táncoltak. Jól érezték magukat a résztvevők.

  képek itt>>> 

 

2018. szeptember 06. Fa szeletek dekupázsolása

 

A mai napon kézműves foglalkozást tartottunk lakóink számára, amelyen a dekupázsolás, azaz szalvéta-technika rejtelmeibe vezettük be őket. A gondozottak lelkesen igyekeztek ellesni a fortélyokat. Fa szeletekre kerültek a szebbnél-szebb minták. A gyönyörű alkotásokat kiállítottuk a bejáratnál, az érdeklődők csodálatára.


 

2018. szeptember 08.  Magyaregregyi Búcsú

 

Lakóinkkal ezen a napon Magyaregregyre kirándultunk, ahol Szűz Mária születésnapja (Kisboldogasszony nap) alkalmából szentmise került megrendezésre a Kápolna kertjében. A szentmisét Fekete Zoltán újmisés pap celebrálta. Mindannyian lelkiekben feltöltekezve ékeztünk haza az eseményről. Résztvevők: Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka, Schaub Józsefné, Künsztler Jánosné, Kirch Jánosné, Nagy Lajos és a kisérő Magyarics Szilvia

 képek itt>>>

 

2018. szeptember 22.  Alzheimer séta Pécs

 

Az Alzheimer Café Pécs egy országos kezdeményezéshez csatlakozva szeptember 22-én sétát szervezett az Alzheimer Cafék Országos Szervezetének felhívására, melynek célja a társadalmi figyelemfelkeltés a demencia mint betegség globális problémájára, valamint a szolidaritás kifejezése a demenciával élők, családtagjaik és gondozóik iránt.

A séta 15 órakor indult a Széchenyi tér – Zsolnay kút – Dzsámi – Janus Pannonius utca – Sétatér útvonalon. A sétát követően köszöntötték a résztvevőket, majd bemutatkoztak a Pécsi Senior Örömtánc csoportok, akik hangulatos táncukkal hívták fel a figyelmet és buzdították az embereket a mozgásra és a szabadidő hasznos eltöltésének e formájára.

A rendezvényt követően lakóinkkal sütiztünk a belvárosi Mecsek Cukrászdában. Élményekkel feltöltődve érkeztünk haza. A lakók és az intézmény dolgozói együtt tölthettek el egy emlékezetes délutánt. Lakóink közül részt vettek az eseményen: Gulyás Imre, Agátz Jánosné, Takács Jánosné, Szabó Lászlóné, Schaub Józsefné, Nagy Lajos 

képek itt>>>

2018. szeptember 25.  Szeptember név-és születésnapok megünneplése

A mai délutánon köszöntöttük a szeptember hónapban név-és születésnapjukat ünneplő gondozottainkat egy műsor keretében, amelyen verseket szavaltunk, valamint énekeltünk az ünnepelteknek. Az összejövetelt a szép szavakon és beszélgetéseken túl az ünnepi tortával tettük felejthetetlenné. Az ünnepeltek jól érezték magukat, mindenki örült a köszöntésnek.

képek itt>>>

 

2018. október 03. Szüreti kalács sütése

 

Ezen a délelőttön lakóinkkal közösen elkészítettük a szüreti kalácsot. A sütögetés jó hangulatban telt, a résztvevők szorgosan gyúrták a kalácshoz a szőlőszemeket.

 

2018. október 04. Szüreti bál

 

Ezen a napsütéses őszi napon került megrendezésre a már hagyománnyá vált szüreti bál. Ebben az évben először egész napos programmal készültünk gondozottaink részére. A program szentmisével kezdődött, amelynek keretében Bodor Kornél atya megáldotta a szüreti kalácsot és a terményeket.  A szentmisét követően vásárt rendeztünk, amelyre meghívtuk a környékbeli kézműveseket. Lakóink hetek óta lelkesen készültek sokféle saját készítésű termékkel, amelyet a vásári forgatagban árusítottunk. Délután szüreti mulatságra került sor, ahol a kisbíró Máté Mónika mókás szüreti rigmusokat olvasott fel. A talpalávalót a Pimi&Pomi duó szolgáltatta. A vidám zene hallatára sok lakónk táncra perdült. Mint a tavalyi évben most is volt lehetőség sétakocsikázásra, amelynek idén is nagy sikere volt lakóink körében.

képek itt>>>

 

2018. október 08. Idősek napi köszöntő

 

A mai napon köszöntöttük az időseket az idősek hónapja alkalmából.  Az igazgató asszony köszöntő beszédét követően Máté Mónika saját versét adta elő, majd Molnár Józsefné, Kasza Hajnalka, Molnár Krisztina, Magyarics Szilvia mondtak szívhez szóló verseket az idős embereknek.

 

képek itt>>>

 

2018. október 10. Ócsárd Népdaléneklési verseny

 

Délután Ócsárdon népdaléneklési versenyen vettek részt lakóink. Szlobodics Gyuláné szóló kategóriában, Becker Jánosné, Szabó Sándorné és Balázs László pedig közösen énekeltek népdalokat. Szlobodics Gyuláné II. helyezést ért el. Élményekkel gazdagon tértünk haza.

 

képek itt>>>

 

2018. október 17.  Utak és esélyek pályázat keretében közös torna az idősekkel

 

Az Utak és Esélyek Alapítvány a lakosság egészségi állapotának javítását célzó projekt keretein belül, reggeli után közös tornára invitáltuk a gondozottainkat és a dolgozókat. A tornát Magyarics Szilvia vezette. A lakóink nagyon élvezték, felfrissülve indulhatott a nap!

képek itt>>>

 

2018. október 17. Az óvodásokkal közös foglalkozás

 

Ezen a délelőttön a dombóvári óvodások eljöttek hozzánk és műsorral kedveskedtek lakóinknak. Műsor után foglalkozás keretében együtt kézművesedett a két generáció. Idős lakóink mindig nagy örömmel fogadják a gyerekeket.

 

képek itt>>>

 

2018. október 19. 1956 – os forradalom és szabadságharcról megemlékezés

 

Délelőtt folyamán kis műsorral emlékeztünk az 1956-os forradalom hőseire. Ez alkalomból gondozottaink és munkatársaink közösen szerepeltek. Lakóink közül részt vettek: Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka, Nagy Lajos.

 

 Képek itt>>> 

 

 

2018. október 31. Születés – és névnapi köszöntés

 

Ebben a hónapban is megköszöntöttük a novemberben születés-és névnapjukat ünneplő lakóinkat. Verssel, énekkel kedveskedtünk lakóinknak és tortával, üdítővel vendégeltük meg őket.

 

 

2018. november 01. Halottak napi megemlékezés

 

Imával, csendes gyertyagyújtással emlékeztünk meg elhunyt szeretteinkről a parkban lévő Mária- szobornál halottak napja alkalmából.


 

 

2018. november 8-9. MÁE Szociális Munka Napja Ünnepsége és Szekciók Összevont Konferenciája, Visegrád

 

A Magyar Ápolási Egyesület ezen a napon összevont Konferencián ünnepelte a Szociális Munka Napját. Az első napon ünnepség keretén belül két dolgozónk Molnár Józsefné és Szarka Györgyné Emléklapot vehetett át munkájuk megbecsüléseként az egyesülettől. Gratulálunk a kitüntetéshez! Aznap délután és másnap a Hematológiai, Pszichiátriai és Szociális szekciókban remek előadások hangzottak el a résztvevők örömére.

képek itt>>>

 

2018. november 12.  A szociális munka napja – Országház látogatás

 

A szociális munka napja alkalmából a tisztelet és megbecsülés jeléül intézményünk munkatársai is részt vettek Budapesten, az Országházban megrendezett ünnepségen. Az épület megtekintése után egy szép ünnepségnek voltunk részesei, amelynek keretében sor került a szakmai elismerések átadására is. Intézményünket Schäffer Zsuzsanna igazgató, Sternerné Halász Judit főnővér, valamint intézményünk munkatársai: Kővári Edit, Kasza Hajnalka, Molnár Krisztina, Orsós Lászlóné, Csapó Hedvig képviselték.

 

 

2018. november 16. A szociális munka napja Dombóváron

 

A Dombóvári Tinódi Ház színháztermében tartott közös rendezvényt az Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény, az „Életet az Éveknek” Közhasznú Alapítvány és a Presidium Közhasznú Egyesület. A rendezvény megtartására immár huszadik alkalommal került sor, amelyre a szociális szférában tevékenykedő helybelieket hívták meg a rendezők. A rendezvényt a Presidium Közhasznú Egyesület dolgozóinak éneke nyitotta meg. Ezt követően a város polgármestere, Szabó Loránd köszöntötte az egybegyűlteket. A program előadói között szerepelt többek között Juhász Ágnes demencia-specialista, aki a szellemi leépüléssel járó időskori betegségek gondozása során alkalmazott pozitív szemléletű kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.  A program zárásaként átadták a „Szociális Munkáért Díjat”. Horváthné Gyánó Bernadett az ESZI intézményvezetője köszöntötte a hosszú ideje kiemelkedő színvonalú munkát végző kollégáit is. Intézményünket Molnár Krisztina és Magyarics Szilvia képviselte az ünnepségen. 

 

 

 

2018.  november 17.  Skóciai Szent Margit Emléktúra a Réka várhoz

 

Pécsváradtól Mecseknádasdig az erdőn keresztül  kb. 15 km-es távon tartott a túra. Intézményünket is egy lelkes 9 főből álló csapat képviselte, melyen mindenki nagyon jól érezte magát. Megcsodálhatták az ősz szépségeit, a közösség erejét, imádkoztak és mécsest helyeztek el a Réka várnál, ahol Skóciai Szent Margit gyerekeskedett.

képek itt>>>

 

 

2018.  november    Generációs Táncház Komló

 

Ebben az évben is meghívást kapott intézményünk a Komlói Szent Borbála Otthon által szervezett rendezvényre. A programon Koncz Józsefné, Szlobodics Gyuláné, Kerényi Antalné, Takács Jánosné, Agátz Jánosné és Kirch Jánosné gondozottak vettek részt. Szereplőink a Neoton együttes „Pago-Pago” című zenéjére mutattak be ülőtáncot. Intézményünk kiváló zeneválasztásért oklevelet és jutalmat kapott. A programról mindenki élményekkel gazdagodva tért haza.

képek itt>>>

 

2018. november 23. Búcsú – Húsz éve került a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon a Pécsi Egyházmegye fenntartásába

1998. augusztus 1-jén a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került ez az intézmény és azóta Skóciai Szent Margit nevét viseli. A huszadik évfordulóról névadónk ünnepén emlékeztünk.  A szentmise végén sor került immár hagyományosan „Az év dolgozója” címek kiosztására, amelyeket Udvardy György pécsi megyéspüspök adott át.  Idén Schäffer Zsuzsanna igazgatónő, Orsós Lászlóné és Máté Mónika gondozók vehették át. Az intézményben dolgozók közül a Szociális Munka Napja alkalmából kaptak szakmai elismerést: Szarka Györgyné és Molnár Józsefné Emléklapot a Magyar Ápolási Egyesület visegrádi konferenciáján, az intézmény vezetőjét pedig november 10-én a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Budapesten elismerésben részesítette a szociális ellátás területén végzett többéves kitartó és eredményes munkájáért.

Udvardy György Homíliájában az itt élők és dolgozók közösségének méltatása mellett a hálaadásról beszélt. A  főpásztor kiemelte, hogy a gondozóotthon lakói és munkatársai szinte egy családként vannak jelen nap mint nap, munkájuk, életük az isteni irgalom példája. Hangsúlyozta, hogy az intézményben az isteni irgalom megtapasztalása mindennapi élmény, a legkisebb cselekedet is az üdvösség távlatát nyitja meg az itt élők számára. Az ünnepség végén a meghívott vendégek a gondozottakkal és dolgozókkal együtt közösen elfogyasztották az ünnepi vacsorát jóízű beszélgetésekkel egybekötve.

Az ünnep alkalmából fotókiállítás is nyílt, amely az elmúlt húsz év emlékeit idézi fel.

 

 

2018. november 28. Név-és születésnapok ünneplése

 

Ezen a délutánon köszöntöttük a november hónapban születés – és névnapjukat ünneplő lakóinkat. Az ünnepelteknek szép verseket szavaltunk, majd közösen énekeltünk. Az összejövetel nem maradhatott el finom torta nélkül. Minden résztvevő ajándékkártyát kapott e jeles nap emlékére.

 

 

 

2018. december 03. 08. 17.21.-én adventi gyertyagyújtás

 

Ezeken a napokon adventi időszak keretében, a lakókkal közösen meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyákat. Igazgató asszony szép adventi versekkel, gondolatokkal kedveskedett a gondozottaknak és közösen énekeltünk karácsonyi dalokat.

képek itt>>>

 

 

2018. december 06. Mikulásvárás

 

Szent Miklós napján Otthonunkba ellátogatott a Mikulás. Segítői voltak a Krampuszok és a Hópihe. Lakóink az ebédlőben izgatottan várták és közben vidám dalokat énekeltek, ezzel is csalogatva az érkező Mikulást. Ezt követően a Mikulás segítőivel csokimikulást osztott a lakóknak és elbeszélgetett velük. Mikulásnak Szemán Tibor gondozottunk öltözött be.

képek itt>>>

 

 

2018. december  08. Dombóvári óvodások adventi műsora


A mai napon a második adventi hét keretében ellátogattak hozzánk a dombóvári Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda gyermekei, hogy vidám adventi műsorral kedveskedjenek a gondozóotthon idősei számára. Lakóink nagy örömmel fogadták őket.

képek itt>>>

 

 

2018. december 13.  Vásárosdombói zeneiskola növendékeinek adventi műsora

 

A második adventi hét keretében a délelőtt folyamán ellátogattak hozzánk a Vásárosdombói Zeneiskola növendékei, akik hangszereiken gyönyörű karácsonyi dallamokat szólaltattak meg. Gondozottaink nagy örömmel hallgatták a gyerekeket.

képek itt>>>
 

2018. december 13. Családi est

 

December 13-én tartottuk meg a Csendes pihenő étteremben a már hagyományossá vált karácsony előtti családi vacsora estünket. A vacsorát igazgatónőnk, Schäffer Zsuzsanna köszöntője nyitotta meg, amelynek keretében megköszönte minden dolgozó egész éves munkáját. Az este vidám hangulatban telt, mindenki nagyon jól érezte magát.
képek itt>>>

 

2018. december 17. Mézeskalács sütés

 

A mai nap délelőtt folyamán lakóinkkal közösen megsütöttük az ünnepi asztalról nélkülözhetetlen mézeskalácsot. Gondozottaink lelkesen gyúrták, sütötték majd diszitették a finom süteményt, amely a karácsonyi ebédnél lakóink jó ízűen elfogyasztottak.

képek itt>>>

 

 

2018. december 20. Karácsonyi ünnepség

 

Lakóink nagy izgalommal várták már a karácsonyt. Reggeli utána a gondozottakkal közösen megkötöztük a szaloncukrot és feldiszitettük a karácsonyfákat. Az ünnepségen a lakóinkkal közösen pásztorjátékot adtunk elő mindenki nagy örömére. Minden lakó édességcsomagot kapott. Délelőtt a finom ünnepi ebéddel zárult, amelyet a konyhai dolgozókkal közösen fogyasztottunk el. Természetesen a finom sütemények sem maradhattak el, amelyet a dolgozók készítettek erre az alkalomra.

 képek itt>>>

 

2018. december 21. Név-és születésnapi köszöntő

 

Mint minden hónapban, decemberben is megköszöntöttük az ebben a hónapban név-és születésnapjukat ünneplő lakóinkat. Minden kedves gondozottunk egy–egy szelet süteményt kapott és kedves versekkel gondolatokat köszöntöttük őket.

 

 

2018. december 23. Kispapok karácsonyi műsora

 

Ezen a napon délután látogatták meg intézményünket a pécsi egyházmegye papnövendékei, Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök kíséretében. A kispapok karácsonyi, ünnepi műsort mutattak be otthonunk kápolnájában. A lakók minden évben nagy szeretettel fogadják őket.képek.

képek itt>>>