2018. 01.08. Új önkéntesünk: Farkas Judit

Új önkéntes látogatott el intézményünkbe Farkas Judit személyében, aki ezentúl rendszeres időközönként fog „Beszélgető – kör” keretében foglalkozást tartani Gondozottaink részére,  akik nagy szeretettel  és örömmel fogadták.

képek itt>>>

 

2018. 01.18. Házszentelés

 

A mai Szentmisét követően Cseh Péter plebániai kormányzó házszentelést tartott az otthon helyiségeiben, melyeket szentelt vízzel hintett meg és megáldotta a helyet és az itt élőket.

képek itt>>>

 

2018. 01.23. Nővérgyűlés és köszöntés

Ezen a napon délután tartottuk e havi nővérgyűlésünket, amelyen Schäffer Zsuzsanna igazgató asszonyt köszöntöttük (titokban készültünk erre az eseményre) az ápolói pályán eltöltött 30. évfordulója alkalmából. A dolgozók papír fityulával, verssel, szép szavakkal kedveskedtek, majd az intézmény fenntartójának képviseletében Gaálné Stettner Beáta egy gyönyörű virágcsokrot és egy emléklapot nyújtott át számára.

képek itt>>>

 

 

2018. 01.30. Születés-és névnap megünneplése

Mint minden évben, idén is megünnepeljük a lakóink név- és születésnapját. Minden alkalommal köszöntő verssel, tortával, üdítővel kedveskedünk nekik.

Januárban nyolc gondozottunkat köszöntöttük.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.01. Balázs áldás

A mai napon a Szentmise keretében az intézmény gondozottjai és munkatársai Cseh Péter plebániai kormányzó által, gyertyával adott áldásban, Balázs áldásban részesültek.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.08. Farsangi bál

Ma volt az intézmény „Farsangi bálja”. Mind a gondozottak, mind a dolgozók közül sokan öltöttek magukra maskarát. Gondozottaink közül beöltözött Gulyás Imre medvének. Hau Antalné, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné, Horváth Istvánné, Koncz Józsefné, Ranyhóczki Józsefné kalapos kisasszonyoknak ülő táncot előadva. Bohócruhába bújt Csizmadia Sándorné és Szlobodics Gyuláné. Nagy sikert aratott a „nővérek tánca”, akik otthonkás anyókáknak beöltözve járókerettel, bottal táncolva szórakoztatták a közönséget. A jelmezek között volt még meteorológus, légy, tehén, százlábú, Doktor Bubo és „páciensei” valamint Busók is. Sok idős ember arcára csalt mosolyt a vidám produkció. A mulatságon nem maradhatott el  farsangi fánk nélkül. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a vidám délutánon.

 képek itt>>> 

 

 

2018. 02.13. Fánk sütés

Délelőtti foglalkozás keretében a lakókkal közösen fánkot sütöttünk az intézmény teakonyhájában. Az asszonyok lelkesen dagasztották, sütötték a tésztát – amelyet annak elkészülte után mindenki jóízűen fogyasztotta.

 képek itt>>> 

 
 

2018. 02.15. Hamvazószerda

Hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos böjt, mellyel Jézus feltámadásának ünnepére készülünk. Ezen a délelőttön Cseh Péter plébániai kormányzó szentmisét tartott, amelyen a régi hagyomány szerint az intézmény gondozottjai és munkatársai hamvazkodtak.

 

 

2018. 02.20. Pogácsasütés

Délelőtt egy foglalkozás keretében a lakókkal közösen burgonyás pogácsát sütöttünk, amit ebéd után minden gondozott jóízűen elfogyasztott. Sok család életében volt hagyományos étel, így kellemes emlékeket idézett fel az idősek körében. (Agátz Jánosné, Scherdán Mátyásné, Ipoly Józsefné, Schäffer Józsefné, Illés Józsefné, Horváth Istvánné, Dudás Zoltánné)

képek itt>>>

 

 

2018. 02.27. Nővérgyűlés

Ezen a februári délutánon Nővérgyűlést tartottunk, amelyen többek között Kurucz Zsuzsanna munkatársunktól egy virágcsokor kíséretében köszöntünk el.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.28. Születés-és névnap megünneplése

Délután felköszöntöttük a februárban név- és születésnapjukat ünneplő gondozottjainkat. Minden kedves ünnepeltünket verssel köszöntöttük és tortával, üdítővel kedveskedtünk nekik.

képek itt>>>

 

 

2018. 02.28. Madáretetés

Az intézmény Gondozottai – mint minden évben – ezen a télen is gondoskodtak a Gondozóotthon parkjában élő madarakról. Szotyolát és különféle magvakat, pucolt dióbelet helyeztek ki a madáretetőkbe.

képek itt>>>

 

2018.03.07. – Linzer karika sütés

A mai délelőtt folyamán az asszonyokkal linzer-karikát sütöttünk, amellyel a hét folyamán a Gondozóotthonba ellátogató vásárosdombói óvodásokat vendégeltük meg.  Résztvevők: Schäffer Józsefné, Kerényi Antalné, Szlobodics Gyuláné, Agátz Jánosné, Scherdán Mátyásné, Horváth Istvánné.

képek itt>>>

 

2018. 03.09. – Óvodások – idősek közös foglalkozása

Ezen a napon generációk találkoztak egymással, ugyanis Otthonunkba eljöttek a Vásárosdombói óvodások.  A jövőben ők minden hónapban ellátogatnak az idősekhez  - a foglalkozásaikat nálunk tartva meg - ezáltal is erősítve a két generáció közötti kapcsolatot. A gyerekek a „Holle anyó” című mese előadásával kedveskedtek Gondozottainknak. Ezután az idősekkel együtt gyermekdalokat énekeltek. A foglalkozáson közös kézműveskedésre is sor került, gyönyörű virágokat készítettünk papírból és szívószálból. Ezután megkínáltuk a gyerekeket az asszonyok által sütött finom linzer-karikával valamint megajándékoztuk a kicsiket dióhéjból magunk által készített katicabogarakkal.

képek itt>>>

 

2018. 03. 14.  - Március 15-i ünnepség

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk ezen a napon. A lakókkal és munkatársakkal közösen szép kis műsort állítottak össze a mentálhigiénés munkatársak. Mindenki lelkesen készült a megemlékezésre. A résztvevők verset szavaltak, énekeltek, valamint felolvasásra került a Nemzeti dal és a 12 pont is. Az ünnepségen méltón megemlékeztünk Kossuth Zsuzsannáról, akinek munkásságát mai napig nagy tisztelet övezi, hiszen az 1848-49 - es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt. Az ünnepségen szerepeltek: Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka, Bajnai Tiborné, Balázs László, Tóth Ferenc, Nagy Lajos.

képek itt>>>


2018. Húsvét

A húsvétot megelőző hetekben lakóinkkal közösen készültünk a kereszténység legnagyobb ünnepére. Gondozottainkkal húsvéti képeslapokat készítettünk, amelyekkel az Egyházmegye és a társintézmények részére kedveskedtünk. A tojásdíszítés hagyományát is követtük, a tojásokat festéssel, csipkézéssel dekoráltuk. A készülődés heteiben tavaszváró koszorút, valamint kiscsibéket, nyuszikat is készítettünk, amelyekkel a bejáratot díszítettük. A húsvétot megelőzően virágvasárnapkor barkaszentelésre is sor került a szentmise keretében. A húsvéti szentmisét Gulner János atya tartotta.

képek itt>>>

 

 

2018. 04.  10.  –„ Hideg –kutya” sütemény készítése

A mai délelőttön „Hideg kutya” nevű süteményt készítettünk az asszonyokkal a teakonyhában, amellyel a hozzánk ellátogató óvodásokat vendégeltük meg. 

képek itt>>>

 

2018. 04.13. – Óvodások – idősek közös foglalkozása

Ezen a napon újra ellátogattak hozzánk a Vásárosdombói óvodások.  Az idősek a „Három pillangó” című mesét adták elő a gyerekeknek, akik szép versekkel, dalokkal kedveskedtek az Otthonban élő embereknek. Ezt követően közösen kézműveskedtünk. Majd a gyerekeket megkínáltuk az idős aszonyok által készített „Hideg kutya” nevű süteménnyel, amely nagyon ízlett az óvodásoknak. Ezután megajándékoztuk a kicsiket a színes papírból magunk által készített pillangó-gyűrűkkel.

képek itt>>>

 

 2018. 04.  13.  – Locsolóbál, Mágocs

Lakóinkkal ebben az évben is részt vettünk a Mágocsi Idősek Otthona által megrendezésre kerülő Locsolóbálon. A mulatságon mindenki remekül érezte magát, sokat táncoltunk. Résztvevők: Kirch Jánosné, Koncz Józsefné, Szlobodics Gyuláné, Takács Jánosné, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné

 képek itt>>>

 

2018. 04. 17.  Színház – A muzsika hangja

Ezen a délutánon a lakókkal és az intézmény dolgozóival ellátogattunk a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol „A muzsika hangja” című musicalt tekintettük meg. Az örök érvényű musical Oscar-díjas filmváltozatán a bemutató óta generációk nőttek fel.  Élményekkel gazdagodva tértünk vissza a Gondozóotthonba. A színházi előadáson Lakóink közül Schäffer Józsefné, Agátz Jánosné, Kerényi Antal, Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné, Csizmadia Sándorné, Tóth Ferenc, Takács Jánosné vettek részt.

 képek itt>>>

 

2018. 04. 20. Vers – és mesemondó verseny – Alsómocsolád

Gondozottainkkal idén is részt vettünk az Alsómocsoládi „Őszi Fény” Idősek Otthonában az évente megrendezésre kerülő vers-és mesemondó versenyen. Bagyari Blanka, Szlobodics Gyuláné, Kerényi Antalné, valamint Nagy Lajos Gondozottak képviselték intézményünket. Schäffer Józsefné és Agátz Jánosné is részt vett a rendezvényen, akik lelkesen szurkoltak a résztvevőknek. A lakók örömmel készültek a megmérettetésre, ahol eredményesen szerepeltek és mindenki emléklappal térhetett haza. Szlobodics Gyuláné különdíjat kapott „Mátyás király és az okos leány” című mesének elmondásáért.

képek itt>>>

 

 

2018. 04. 27.  Jótékonysági -est

Ebben az évben megrendezésre került a Gondozóotthon szervezésében Jótékonysági estünk, amelyen lakóink, azok hozzátartozói, valamint a dolgozók is részt vettek. A programon fellépett a Pöndöly - Néptáncegyüttes, a Vásárosdombói Pepita Tánccsoport, továbbá a Sásdi Levendula Klub „Parkettareccsentők” énekesei és táncosai. A jó hangulatú esten Sterner András kisművész klarinéton komolyzenei dallamokat szólaltatott meg, valamint Véghelyi Péterné munkatársunk Romhányi József: Marhalevél című tréfás versét adta elő. A dolgozók újra táncra perdültek botokkal és járókeretekkel, a mosodai dolgozók jóvoltából megérkezett a hernyó is. Vásárosdombó, Sásd, Dombóvár vállalkozóinak jóvoltából, valamint a hozzátartozók és magánszemélyek felajánlásaiból sok tombola-nyeremény került kisorsolásra és természetesen gazdára. Mindenki jól érezte magát a rendezvényen.

képek itt>>>

 

2018. március – április - születés-és névnapos Lakók  köszöntése

Március és április hónapban egyaránt megrendezésre került a lakók névnapi - és születésnapi köszöntése.  EZ alkalomból versekkel, dalokkal, valamint finom tortával kedveskedtünk az időseinknek.

 

2018. 04. 26. – „Fele sem igaz vetélkedő” – Mosdós

Munkatársaink által intézményünk is képviseltette magát Mosdóson a „Fele sem igaz” című vetélkedőn, amely rendezvény elősegítette a más intézményekkel való szorosabb kapcsolat kialakítását.  Résztvevők voltak: Schäffer Zsuzsanna igazgató asszony, Sternerné Halász Judit főnővér, Máté Mónika és Kasza Hajnalka munkatársak.

képek itt>>>

 

2018.04.27.  Gyutasi Évától elköszöntünk

2018. május 1-től Évi Pécsen PTE egyik klinikáján fog dolgozni, mint gyógytornász. Fájó szívvel vettünk tőle búcsút, mert egy jó munkaerőt veszítettünk el. Vigaszul elkönyvelhetjük, hogy Évinek ez volt az első munkahelyi mi pedig bevezettük a munka  titokzatos világába, sok sikert kívánva.

képek itt>>>

 

2018. 05. 04.  Zeneiskolások  Anyák napi köszöntése

A jeles nap alkalmával ellátogattak hozzánk a Vásárosdombói Zeneiskolások, akik anyák napja alkalmából zenés műsorral köszöntötték lakóinkat. A műsor végén minden nő gondozottunk számára egy-egy szál szép virággal kedveskedtünk.

képek itt>>>

 

2018.05.09. Születésnapi köszöntő

A mai napon Schäffer Zsuzsanna igazgató asszonyt köszöntöttük 60. azaz kerek születésnapján. A meglepetés részeként Viktória sütött egy tortát, melyet közösen fogyasztottunk el.

képek itt>>>

 

2018.05.11. Vásárosdombói óvodások anyák napi műsora

A vásárosdombói óvodások majdnem minden hónapban egy alkalommal eljönnek az intézménybe ahol a lakókkal közösen foglalkozásokat tartanak, mindenki nagy örömére. Anyák napja alkalmából verssel, énekkel és tánccal kedveskedtek az otthon lakóinak, mi pedig gondoskodtunk arról, hogy ne üres hassal menjenek vissza az oviba.

képek itt>>>

 

 

2018. 05. 12. – Egyházmegyei gyalogos zarándoklat Máriagyűdre

A Pécsi Egyházmegye idén is megrendezte Pécs és Máriagyűd közötti zarándoklatát, amelyen intézményünk is képviseltette magát.  Résztvevők:  Molnár Józsefné, Kasza Hajnalka, Máté Mónika, Magyarics Szilvia, Palkovics Ádámné, Müller János. Schäffer Zsuzsanna igazgató asszony a délutáni misén csatlakozott a zarándokokhoz.

képek itt>>>

 

 

2018. 05. 17.  Népdaléneklési verseny Mágocson

A Mágocsi Szociális Gondozási Központba várták az érdeklődőket és szereplőket az Idősek dalversenyére. Intézményünket Schäffer Józsefné, Becker Jánosné, Szabó Sándorné, Szlobodics Gyuláné, Balázs László és Tóth Ferenc képviselte. A lakók örömmel készültek az egyéni, valamint csoportos megmérettetésre, ahol eredményesen szerepeltek és mindenki emléklappal térhetett haza. Szlobodics Gyuláné egyéni szerepléséért, valamint Becker Jánosné és Szabó Sándorné duettje különdíjat kapott.

képek itt>>>

 

 

2018.05.18.  90 éves gondozottak köszöntése

Ezen a napon a 90. életévüket betöltött gondozottainkat köszöntöttük. Pandúr Béláné, Erzsi nénit, Weisz Ádámné, Marika nénit, valamint Dudás Jánosné, Marika nénit a Gondozóotthon Igazgató asszonya köszöntötte és nyújtotta át nekik Orbán Viktor miniszterelnök úr által aláírt emléklapot.

képek itt>>>

 

2018.05.18.  Bibliaismereti vetélkedő Mosdóson

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon lelkes csapata részt vett a Mosdóson megrendezett vetélkedőn. A csapat élén Véghelyi Péterné Viktória részlegvezető és lakóink Jancsók Lajosné, Schaub Józsefné, Bagyari Blanka és Koncz Józsefné vettek részt. A csapat tagjai kitartó küzdelemmel a II. helyezést érték el, személyre szóló elismerésben részesültek. Gratulálunk a csapatunknak!

 

2018. május 20. Gulner János gyémántjubileumot ünnepelte

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte újra Gulner János Dombóváron melyen Schäffer Zsuzsanna az intézmény igazgatója is részt vehetett. A nyugállományba helyezett atya máig aktív segítője a dombóvári és környékbeli plébániáknak.


Ünnepi szentmiséjén Rostás Jenő atya felidézte a gyémántjubileumot ünneplő Gulner János életpályáját, és kitartó erejét példaként állította az emberek elé. Pappá szentelése alkalmával János atya jelmondatául ezt az egyszerű mondatot választotta: „Krisztus elég!” És elég is volt számára egy hosszú emberi életúton át és ez a hit élteti ma is.”


Gulner János Dombóváron született 1933. november 2-án. Pappá 1958. február 2-án szentelték. 1958-ban Regölyön, 1959-től Tamásiban, 1961-ben Márokon és Bólyban, 1962-ben Vásárosdombón, 1963-ban Tevelen, 1964-től Pakson, 1967-ben Szigetváron, 1968-ban Ozorán, 1969-től a Mohács-belvárosi plébánián, 1974-ben Dombóváron volt segédlelkész. Plébános 1975-ben Kocsolán, majd 1977-től Szigetváron lett, 1986-tól pedig 2008-as nyugdíjazásáig Pécs-Gyárváros plébánosa volt. 1980-1986 között a szigetvári kerület esperese, 1984 márciusától a Mindenszentekről Nevezett Okormindszenti Apátság címzetes apátja. Jelenleg nyugállományban a dombóvári és dalmandi plébániák híveit szolgálja.

 

2018. 05. 24. Dombóvári Árpádházi Szent Erzsébet Óvodások látogatása

A mai napon a dombóvári óvodások jöttek el intézményünkbe nemcsak látogatóba, hanem foglalkozást is tartottak. Lakóink legnagyobb örömére, mert nagyon szeretnek gyerekek társaságába lenni. A jövőben igyekszünk minél több gyerek-nagyi találkozót létrehozni.

 

2018. 05. 25.  Vásárosdombói óvodások

Ezen a napon a vásárosdombói óvodások kis csoportja gyalog megtették az óvoda és az intézmény parkja közti távolságot oda-vissza. Közben megpihentek a park árnyas fái alatt. 

 

 

2018. 05. 25.  Megújult könyvtár megnyitása

Intézményünk könyvtára a tavasszal megújult. Gyönyörű beépített könyvespolcot, valamint szép szőnyeget kapott a helyiség, a falak pedig a gondnokok keze munkája által újultak meg.  A megszépített környezet helyet teremt nem csak az olvasáshoz, hanem a napi foglalkozások és más rendezvények színterére is. Az érdeklődők számára megtalálhatóak a magyar-és világirodalom klasszikus kötetei, regények, úti- és ismeretterjesztő kiadványok, valamint a liturgikus könyvek is. A könyvtár megnyitóján Schäffer Józsefné, Bagyari Blanka és Balázs László gondozottaink verseket szavaltak, majd megkóstolhattuk a csokoládés golyókat, amelyeket a lakóink készítettek erre az alkalomra. A rendezvényen sok érdeklődő vett részt.

képek itt>>>

 

2018. 05. 29.  Irodalmi Kávéház Komló

Komlón a Szent Borbála Otthon Kiss József emlékére irodalmi kávéházat rendezett, melyre a környékbeli idősek otthonában élő lakókat is meghívta. Intézményünkből verset szavalt Kerényi Antalné, Balázs László és Nagy Lajos, kísérőként Szabó Sándorné és Becker Jánosné vett részt.

 

2018. 05.30. Májusi név-és születésnaposok köszöntése

 Ezen a napon köszöntöttük azokat a gondozottakat akik május hónapban ünneplik név - és születésnapjukat.  Ez alkalomból versekkel, dalokkal valamint finom tortával kedveskedtünk az időseinknek.

képek itt>>>