2017. december 24. Püspök Atya és a Kispapok látogatása

 

Karácsony előestéjének délelőttjén ellátogatott intézményünkbe Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, valamint a pécsi egyházmegye papnövendékei. Otthonunk kápolnájában meghitt, szép karácsonyi műsorral kedveskedtek Gondozottaink számára. A lélekemelő perceket agapé követte, amely lehetőséget teremtett vendégeinkkel a beszélgetésre.

képek itt>>>

 

2017. december 21.  Név-és születésnapi köszöntő ünnepség

 

A december hónapban név-és születésnapjukat ünneplő Lakóinkat köszöntöttük egy műsor keretében – amelyen verseket szavaltunk az ünnepelteknek. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos ünnepi torta, amelyet tűzijátékkal tettünk a Lakók számára felejthetetlenné. A délután az egybegyűltek számára teret adott kellemes beszélgetéseknek valamint közös dalolásnak is. Mindenki jól érezte magát.

képek itt>>>

 

2017. december 21. Vásárosdombói Általános Iskola Karácsonyi ünnepsége

 

Ezen a délutánon Lakóinkkal a Vásárosdombói Általános Iskola meghívására ellátogattunk hozzájuk, ahol egy szép karácsonyi programnak lehettünk részesei az iskolás gyerekek valamint a Dombóvári Fúvósok műsorai jóvoltából. Az együttlét szeretetvendégséggel zárult. Résztvevők voltak: Kirch Jánosné, Künsztler Jánosné, Csizmadia Sándorné, Szabó Sándorné, Becker Jánosné, Kerényi Antalné.

képek itt>>>

 

2017. december 20. Karácsonyi ünnepség

 

Ezen a napon nagy izgalommal készülődtek Otthonunk Lakói a karácsonyi műsorra. Délelőtt feldíszítettük a karácsonyfákat, majd néhány Lakó a dolgozókkal közösen Betlehemi pásztorjátékot mutattak be. Mindenki szeretettel fogadta a műsort. Karácsonyi közös ajándékként egy kihangosító-berendezés lett a meglepetés, amely a kápolnába elhelyezve a jövőben nagy segítségünkre lesz. Ezen kívül a Gondozottak édesség csomagot is kaptak. A szép délelőtt közös ünnepi ebéddel zárult - amelyen a munkatársak által készített finom süteményeket együtt fogyasztottuk el.

képek itt>>>

 

2017. december 15 – 18. Mézeskalács – sütés

 

Az adventi időszak nem maradhat el mézeskalács - sütés nélkül. Ezért a Lakókkal közösen mézeskalács tésztát gyúrtunk, majd sütöttünk és díszítettünk. A gyönyörű és finom sütemények ezután a karácsonyfák ékességei lettek. Továbbá jutott belőle a karácsonyi ünnepi asztalra is.

képek itt>>>

 

2017. december 4. december 11. december 18. december 22.

 

E napokon a kápolna előterében a Lakókkal közösen meggyújtottuk az adventi gyertyákat. Az igazgatóasszony köszöntője után versek kerültek felolvasásra, majd Márton István Atya szívmelengető adventi elmélkedését hallgattuk meg.

képek itt>>>

 

2017. december 12. Sásdi Idősek Nappali Ellátásának - "Levendula Klubjának" műsora

 

A harmadik adventi héten műsort adtak a Nyugdíjas Klub tagjai. A szereplő kórus szép karácsonyi dalokat énekelt kortársaik nagy örömére.

 

 

2017. december: Karácsonyi várakozás

 

Az adventi várakozás ideje alatt reggelente kibontottuk az adventi kalendáriumban található ajándékot - amely minden napra rejtegetett egy-egy szép gondolatot. Kreatív kézműves foglalkozások keretében a Lakókkal közösen szaloncukrot kötöztünk, valamint a karácsonyi műsorra jelmezeket barkácsoltunk. Képeslapokat is készítettünk, amelyeket elküldtünk szeretetteljes karácsonyi üdvözletünkkel együtt a Pécsi Püspökség- valamint a  Társintézmények részére.

képek itt>>>

 

2017. december 7. Vásárosdombói zeneiskolások műsora

 

A mai napon a második adventi hét keretében ellátogattak hozzánk a zeneiskolás gyerekek, akik hangszereiken gyönyörű karácsonyi dallamokat szólaltattak meg. A Lakók nagy örömmel fogadták a gyerekeket.

képek itt>>>

 

2017. december 7. Családi est

 

Ebben az évben is megrendezésre került a Vásárosdombói Csendes Étteremben az évek óta  hagyománnyá vált családi est, amelyre minden dolgozó elhozhatta családtagjait, és egy finom vacsora mellett  kellemesen elbeszélgettünk.

képek itt>>>

 

2017. december 6. Mikulásvárás

 

Szent Miklós napján Otthonunkba ellátogatott a Mikulás segítőivel, a Krampuszokkal és a Hópihével. A Lakók az ebédlőben dalokat énekelve várták őket. Márton István Atya Szent-Miklósról szóló gondolatai után verseket szavaltunk. Ezt követően a Mikulás elbeszélgetett a Lakókkal és édesség-csomagokat osztott ki. Mikulásnak Szemán Tibor gondozottunk öltözött be.

képek itt>>>

 

2017. november 30. Diótörés Karácsonyra

 

Intézményünk lakóinak szorgos kezük munkája által több kilónyi dió került megtörésre és pucolásra, amelyet karácsonyi süteménybe használtunk fel. Az együttlét kiváló lehetőséget biztosított a jóízű beszélgetésekhez.

képek itt>>>

 

2017. november 29. Óvodások műsora Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda

 

Ezen a napon az első adventi hét keretében eljöttek hozzánk a dombóvári óvodások és műsorral kedveskedtek az Otthon Lakóinak. A Gondozottak szeretettel fogadták a gyermekeket.

képek itt>>>

 

2017. november 29.Név-és születésnapi köszöntő ünnepség

 

A november hónapban név-és születésnapjukat ünneplő Lakóinkat köszöntöttük egy műsor keretében – amelyen verseket szavaltunk az ünnepelteknek. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos ünnepi torta, amelyet tűzijátékkal tettünk a Lakók számára felejthetetlenné. A délután az egybegyűltek számára teret adott kellemes beszélgetéseknek valamint közös dalolásnak is. Mindenki jól érezte magát.

képek itt>>>

 

2017. november 17.  Búcsú - A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon fennállásának 60. jubileumi évfordulója

 

Ezen a napon Intézményünk névadójára, Skóciai Szent Margitra emlékeztünk meg Búcsúi ünnepség keretében. Ez egyben a Gondozóotthon fennállásának 60. évfordulója is, ezért ahhoz méltóan tettük emlékezetessé a napot. A rendezvény kézimunka kiállítás megnyitóval kezdődött, amelyet legrégebbi dolgozónk Szarka Györgyné nyitott meg. Ezután bemutatásra került Schӓffer Zsuzsanna intézmény-igazgató által írott könyv, amely az elmúlt 60 év történetét mutatja be. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, Páva Zsolt - Pécs polgármestere, Bugarszki Miklós - a Magyar Ápolási Egyesület elnöke és Schӓffer Zsuzsanna - az intézmény igazgató-asszonya. A dolgozók egy pantomin előadást tartottak Skóciai Szent Margit életének főbb mozzanatai alapján. Az ünnepségre hivatalosak voltak régi-régi és itt dolgozott kollégák, kolléganők kik nagy örömmel vettek részt az egész napos programon. Legnagyobb öröm mégis az volt, hogy a Dőry kúria volt tulajdonosának leszármazottai Jankovits József és felesége, valamint testvérei jelenlétükkel megtiszteltek bennünket és csak vacsora után mentek el.

képek itt>>>

 

2017. november 7. „Életfa” készítés

 

Intézményünk minden Lakójának együttes munkájával közösen készítettük el a Gondozottak tenyérlenyomatait megörökítő „Életfát”, amely az ebédlő falát díszíti.

 

 

2017. november 10. Egyházmegyei Koncert

 

A Pécsi Egyházmegye a munkatársai és partnerei részére egész éves munkájukért köszönetképpen hangversenyt szervezett a Pécsi Kodály Központban. Az évek óta hagyományos koncerten Kodály - és Mozart darabok csendültek fel.

Intézményünkből részt vettek: Schӓffer Zsuzsanna, Körmendi Viktória, Máté Mónika, Palkovics Ádámné, Müller János, Molnár Krisztina, Magyarics Szilvia.

 

 

2017. november 8 - 9. Kossuth Zsuzsanna Emlékév és Összevont Szekció Konferencia – Visegrád

 

A Magyar Ápolási Egyesület ezeken a napokon rendezte meg szekcióinak összevont konferenciáját Visegrádon. A két napos rendezvényen bemutatásra kerültek a Kossuth Zsuzsanna Emlékév eddig elért eredményei. A Dél-dunántúli régió munkáját Schӓffer Zsuzsanna, intézményünk igazgató-asszonya mutatta be az egybegyűlteknek. A konferencián átadásra kerültek a szakmai elismerések. Intézményünk dolgozója, Ari Árpádné a hosszú éveken át végzett ápolói munkájáért minisztériumi kitüntetésben részesült, amelyhez ezúton is gratulálunk! Az eseményen Tóth Dávid és Magyarics Szilvia is részt vett.

képek itt>>>

 

2017. november 3. "Az ápolók fája" faültetés

 

Az intézmény épületét körülölelő természetvédelmi területnek nyilvánított parkban a nővérek közösen elültették „Az ápoló fáját”, amely a Kossuth Zsuzsanna Emlékév kezdeményezése okán valósult meg. Schäffer Zsuzsanna intézményvezető asszony köszöntése után az egybegyűltekkel közösen imádkoztunk.

képek itt>>>

 

2017. november 1. Halottak napja

 

Csendes gyertyagyújtással, imával valamint versekkel emlékeztünk meg elhunyt Szeretteinkről Halottak napja alkalmából a parkban található Mária szobornál.

 

2017. október 27. Teadélután Alsómocsoládon

 

Az „Őszi Fény” Idősek Otthonába Alsómocsoládra kaptunk meghívást egy teadélutánra, ahol verssel zenével pogácsával és beszélgetéssel tették színessé lakóink délutánját. Résztvevők: Schäfferné, Kovács Elemérné, Bajnainé, Beckerné, Szabóné és Csizmadiané

 

képek itt>>>

 

2017. október 26. Generációs Táncház Komlón

 

Minden évben meghívást kapunk erre a rendezvényre Komlóra, melyet a „Szent Borbála” Otthon rendez. Intézményünket Horváth Istvánné, Konczné, Ranyhóczkiné, Tóth Ferenc és Schaubné képviselte.

 

képek itt>>>

 

2017. október 26. Kossuth Zsuzsanna emlékfal avatása

 

Otthonunkban ezen a napon Kossuth Zsuzsanna tiszteletére, emlékfal kialakítására és avatására került sor! Az ünnepségen elhangzott Kossuth Zsuzsanna élete, munkássága valamint ismeretlen szerző „Lát engem nővérke?” című verse. Az emlékfalon Kossuth Zsuzsanna portréját és egy Emléklapot helyeztünk el. A falon helyet kapnak azoknak a dolgozóknak a fényképe akik ápolói munkájuk elismeréseként valamilyen kitüntetést vagy dicséretet kapnak.

 

képek itt>>>

 

2017. október 20. Mágocs

 

A mágocsi Gondozási Központ 40 éves fennállásának ünnepén vett részt Magyarics Szilvia és Pásti Tímea.

 

képek itt>>>

 

2017. október 12. „Workschop 50 felett” Alsómocsolád

 

A jó gyakorlatok bemutatására és megbeszélésére szervezett workschopot Alsómocsolád, ahol a nagyszerű előadásokon túl gyakorlati útmutatókban is részesültünk. (Molnár Krisztina, Schäffer Zsuzsanna)

 

2017. október 11. Népdaléneklési verseny

 

Délután Ócsárdon részt vettünk a népdaléneklési versenyen. Szólót énekelt: Szlobodics Gyuláné A csitári hegyek alatt… és Szánt a babám.. énekkel. Duettet adott elő: Szabó Sándorné és Becker Jánosné, csoportosan énekelt: Szlobodicsné, Szabóné, Beckerné, Nagy Lajos, Tóth Ferenc és Molnár Krisztina. Mindenki nagy élménnyel tért haza.

 

2017. október 10. Óvodások

 

Az idősek hónapja alkalmából a vásárosdombói óvodások tartottak ének-táncos előadást a lakóknak. Magyarics Szilvia saját versét olvasta fel „Amikor még kicsik voltunk… címmel. Szíj Melinda „Az élet szép…” és Molnár Józsefné „Lábnyomok...” címmel olvastak fel verset.

 

képek itt>>>

 

2017. október 5.

 

A lakók kívánságára ma sütőtököt sütöttünk a felsőházi teakonyhába. Aki megkóstolta, repetát is kért volna, ha lett volna!

 

képek itt>>>

 

2017. október 4. Szüreti bál

 

Otthonunkban ezen a napon tartottuk szüreti bálunkat, melyen a lakók és dolgozók egy része népviseleti ruhába öltözött. Az ebédlőbe énekkel vonultak be, majd a kisbíró (Szarka Györgyné) felolvasta ebben az évben történt mókás történeteket versben. A vers Szarka Györgyné és Magyarics Szilvia költeménye. A rövid műsor után pogácsát és szőlőt lehetett fogyasztani, majd táncolni, és aki egy kicsit elfáradt Bántó Péter lovaskocsijával sétakocsikázást tehetett a parkban. Mindenki jól érezte magát!

 

képek itt>>>

 

2017. szeptember 8. Dr. Kenderes János Vilmos emlékkiállítás Vásárosdombón

 

A lakókkal közösen vettünk részt a „Légy képben” Fotóklub szervezésében megrendezésre kerülő dr. Kenderes János Vilmos emlékkiállítás megnyitóján.

Részt vevők: Horváth Istvánné, Szlobodics Gyuláné, Kirch Jánosné, Kovács Elemérné, Gáspár László

 

képek itt>>>

 

2017. szeptember 8. Magyaregregyi búcsú

 

Gondozottainkkal közösen Magyaregregyre utaztunk, ahol Szűz Mária születésnapja (Kisboldogasszony nap) alkalmából szentmise kerül megrendezésre a Kápolna kertjében.

Résztvevők: Schaub Józsefné, Bagyari Blanka, Koncz Józsefné, Szabó Sándorné, Kis-Pál Dezsőné, Nagy Lajos

 

képek itt>>>

 

2017. szeptember 01.

 

Ari Árpádné Juliska gondozónőt nyugdíjba vonulása alkalmából ezen a napon tiszteletbeli ápolóvá avattuk. Az ünnepség után beszélgettünk, sütiztünk, üdítőztünk.

 

képek itt>>>

 

2017. augusztus 18. Államalapítás és új kenyér ünnepe

 

A délelőtti foglalkozás keretében megemlékeztünk az államalapítás és az új kenyér ünnepéről.

A bejárathoz a gondozottakkal elhelyeztük a nemzeti szalaggal átkötött kenyeret és közösen elénekeltük a Himnuszt.

 

2017. augusztus 8.

 

Látvány” akváriumot készítettünk a gondozottakkal. A foglalkozás minden résztvevője nagy lelkesedéssel készítette a gipsz halacskákat, majd nagy gonddal mindenki a saját fantáziájának megfelelően festette színesre. Amikor elkészült, közösen helyeztük el az intézet bejáratánál.

Részt vevők: Kis-Pál Dezsőné, Tóth Ferenc, Máté Jánosné, Illés Józsefné, Koncz Józsefné, Horváth Istvánné, Mohácsi Jánosné, Bleszák Istvánné

 

2017. július 21.

 

A mosdósi Gondozó Otthon meghívására Mészáros János Elek koncerten vettünk részt a gondozottainkkal. Mészáros Elek egy korábbi tehetségkutató verseny győztese, aki szívhez szóló dalokat énekelt nekünk, Magyarországról, Istenről, szeretetről és a békéről. Élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Részt vevők: Szabó Sándorné, Becker Jánosné, Nagy Lajos, Szemán Tibor

 

képek itt>>>

 

2017. július 10.

 

Július 10.-én Dr. Kenderes János Vilmos emlékkiállításra mentünk a gondozottainkkal Dombóvárra. A kiállítást Schäffer Zsuzsanna igazgatónő köszöntő beszéde nyitotta meg. A kiállítás minden lakónak nagyon tetszett. Mindenki nagy örömmel fedezte fel a fotók között azt a művet, amelyen Máté Jánosné, Kati néni szerepel. A kiállítás megtekintése után közös fagyizásra került sor.

Részt vevők: Kerényi Antalné, Tóth Ferenc, Schaub Józsefné, Bajnai Tiborné

 

képek itt>>>

 

2017. június 29. Juniális

 

Intézetünk ünnepséget szervezett a Dr. Kenderes János parkban, ahol társintézmények találkozhattak egymással. Szent Lőrinc Gondozóotthon Cserkút, Prohászka Otthon Pécs, Kiss Ferenc Református intézet Mosdós. Minden megjelent egy kis műsor keretében mutatta be intézetét. Otthonunk lakói is nagy lelkesedéssel készültek a rendezvényre. Műsor után sült szalonnával, hagymával, kenyérrel kedveskedtünk vendégeinknek.

 

képek itt>>>

 

2017. június 2. Dr. Kenderes János Park avatása

 

Június 2.-án tartotta az intézetünk a Skóciai Szent Margit Gondozó Otthon egykori orvosának nevéről elnevezett park avatását. A rendezvény szentmisével kezdődött. Mise után a plébános megáldotta a parkot. Ezután az igazgatónő köszöntő beszédet mondott, majd Magyarics Szilvia a doktor úr élettörténetét olvasta fel. A műsor zárásaként felcsendült dr. Kenderes János úr legkedvesebb műve, a Liszt Ferenc: Dante szimfonia utolsó tétel: Magnificat. A megáldáson doktor úr gyermekei, testvérei, unokái és barátai is részt vettek. Ezt követően a „szeretetvendégség” volt a parkban.

 

képek itt>>>

 

2017. május 24. Irodalmi Kávéház

 

Komlón a Szent Borbála Otthon Kiss József emlékére irodalmi kávéházat rendezett, melyre a környékbeli idősek otthonában lakókat is meghívta. A Skóciai Szent Margit Gondozóotthonból Szemán Tibor, Bagyari Blanka, Horváth Istvánné, Künsztlerné, Kerényiné, Bajnainé képviselte. Verset mondott: Szemán Tibor, Horváth Istvánné, Bagyari Blanka.

 

képek itt>>>

 

2017. május 18. Idősek dalversenye

 

A mágocsi Szociális Gondozási Központba várták az érdeklődőket és a szereplőket az idősek dalversenyére. Intézményünket Beckerné, Szabóné, Bajnainé, Kerényiné, Konczné képviselte.

 

képek itt>>>

 

2017. május 13. Máriagyűdi zarándoklat

 

Minden évben megrendezésre kerül Pécs és Máriagyűd közötti zarándoklat, melyen intézményünk is képviselteti magát: Kardos Anikó, Magyarics Szilvia, Tóth Dávid, Máté Mónika, Vass Zsanett.

 

képek itt>>>

 

2017. május 8. Anyák napja

 

A mai napon a vásárosdombói óvodások köszöntötték énekkel, tánccal lakóinkat anyák napja alkalmából.

 

képek itt>>>

 

2017. május 6. Kutyaterápiás foglalkozás

 

Lakóink kutyaterápiás foglalkozáson vettek részt. „Mese” nevű kutyát hozta el gazdája a lakókhoz. Érdekes és nagyon tanulságos időtöltésben volt részük.

 

képek itt>>>

 

2017. május 5. Vers- és mesemondóverseny Alsómocsoládon

 

Alsómocsoládon az „Őszi Fény” Idősek Otthonában került megrendezésre ez a megyei esemény, melyen több idősek otthonában lakó is részt vett. Intézményünkből Lőrincné, Horváth Istvánné, Konczné és Szabóné mentek el erre a versenyre.

 

képek itt>>>

 

2017. április 23. Locsolóbál Mágocson

 

Lakóink részt vettek a közeli idősek otthonában Mágocson Locsolóbálon. Beckerné, Szabó Sándorné, Konczné, Illésné, Kis Pál Dezsőné, Tóth Ferenc, Szemán Tibor, Kovács Elemérné, Horváth Istvánné, Künsztlerné, Püspökné, Kerényiné. Szívesen táncoltak, jól érezték magukat.

 

képek itt>>>

 

2017. március 22. vásárosdombói óvodások műsora

 

Újra eljöttek a vásárosdombói óvodások friss műsorukkal az intézménybe. Lakóink mindig nagy szeretettel fogadják őket, távozásuk után napokig tudnak a kicsikről beszélni. Ma szép verseket, énekeket és táncot adtak elő. A műsor után a könyvtárban megvendégeltük őket.

 

képek itt>>>

 

2017. március 14. Március 15-ei ünnepség

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk ezen a napon. A lakók szép kis műsort állítottak össze a menálhigiénés munkatársakkal együtt lelkesen készültek fel. Verset mondtak, szavaltak, énekeltek: Szemán Tibor, Szabó Sándorné, Horváth Istvánné, Bagyari Blanka, Schaub Józsefné. Az ünnepségen nagyon sok gondozott részt vett.

 

képek itt>>>

 

2017. február 28. Magyar Ápolók Napja

 

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon 2017. február 28-án második alkalommal tartotta meg a Magyar Ápolók Napját, melyen csak néhány dolgozó kivételével minden ápoló-gondozó részt vett. Az ünnepségen elhangzott Kossuth Zsuzsanna az első országos főápolónő élete, munkássága. Tevékenységével példa lehet az ápolásban dolgozó kolléganők számára.

 

képek itt>>>

 

2017. február 23. Farsang

 

Ezen a napon tartottuk farsangi bálunkat, ahol a dolgozók csoportosan öltöztek be: mosodások – raboknak, a tálalósok – strandpapucsnak, a nővérek – cigányoknak, a takarítók – Fényűző Kft. takarítóinak, melyben „Lujza” (Vasmatics Józsefné Ilonka) néni bevezette a nézőközönséget a takarítás rejtelmeibe. Lakó közül kevesen öltöztek maskarába. A felvonulás után fánkkal, üdítővel és tánccal mulattunk el a délutánt. Sokat nevettünk, táncoltunk, a lakók nagyon jól érezték magukat.

 

 képek itt>>>