2020-as év eseményei

 

2020. január 14.

 

Pécsen voltunk az Egyházmegyén rendes évi könyvvizsgálói ellenőrzésen. Munkatársaim nagyon örültek mert mindent rendben találtak.

 

képek itt>>>

 

2020. január 16. Házszentelés

 

Bodor Kornél atya misét követően megszentelte házunkat Szemán Tibor lakónk segítségével. Ezen a napon mindenhova jutott egy kis szentelvíz.

 képek itt>>>

 

2020. január 16. Adomány Nagykanizsára

 

A Kanizsai Dorottya Kórháznak juttattunk adományt: lepedők, paplanhuzatok, párnahuzatok, paplanok, párnák, pizsamák, hálóingek, egyebek. Mindenből tudtunk sokat adni a raktárunkból, és még nekünk is maradt elég. A kórház nagy örömmel fogadta, és köszönte az adományt. Mi is örültünk az ő örömüknek.

képek itt>>>

 

2020. január 23. Farkas Judit és a bibliaóra

 

Farkas Judit önkéntes rendszeresen tart Bibliaórát a lakóknak, akik nagy szeretettel fogadják, és örülnek az együtt töltött időnek.

 

képek itt>>>

 

2020. január 31. Hrabovszki Melinda búcsúztatása

 

Melinda mentálhigiénés munkatársunkat búcsúztattuk, a mai napon dolgozott utoljára. Megkértem a lakókat, hogy az ebédlőben étkezés közben egy vastapssal köszönjék meg Melinda munkáját.

képek itt>>>

 

2020. február 3. Biblióra Judittal

 

A mai napon Farkas Judit Bibliórát tartott az emeleti társalgóban.

képek itt>>>

 

2020. február 10. Daróczi Edit búcsúztatása

 

Edit a gyógyszereléssel kapcsolatos feladatokat végezte intézményünkben. Fáradságra hivatkozva sajnálatos módon elköszönt tőlünk, és ezen a napon búcsúztattuk el.

 képek itt>>>

 

2020. február 12. Fahordás

 

Egy kidőlt fát rendeztek a férfiak az intézmény parkolójánál. Ezeket a fákat mindig felajánlom valamelyik dolgozónak.

 

 képek itt>>>

 

 

 

2020. február 20.  Farsang

 

Az idén is megrendezésre került a már hagyománynak számító Farsangi mulatság. A  „Rikkancs„ hirdetése után az otthon lakói verseseket , mondókákat adtak elő. Majd a lakók jelmezes felvonulása következett. Voltak bohócok, beteg és az otthon részlegvezetője, kertész, cigány asszony,Az otthon legidősebb lakója focista jelmezben vonult fel. A dolgozók is jelmezbe bújtak. Régi Táncdalfesztivált idézték fel, valamint megérkezett körünkbe Lagzi Lajcsi is, aki bekísérte a menyasszonyt és a vőlegényt. Végül a  Hófehérke és a hat törpe műsora zárta a jelmezes felvonulást. A bált Tieger Feri bácsi és Palkovicsné Évi egy szép keringővel nyitotta meg. Következett a tombola sorsolás. A lakókat  farsangi fánkkal és üdítővel kínáltuk meg.

 képek itt>>>

 

2020. április 6- április 12-ig. Karantén

 

COVID 19 – koronavírus járvány. Pandémia – ami az egész világra kiterjedt. Ennek hatása következtében az intézményben nincs látogatás, a lakók sem mehetnek sehova. A dolgozók heti váltásban dolgoznak és az intézményben laknak. Nagyon nehéz időszak elé nézünk.

képek itt>>>

 

2020. április 25. Fertőtlenítés

 

A Kaposváron állomásozó katonaságtól jött egy csoport és az egész házat, kivéve a lakószobákat – fertőtlenítették. Addig a lakókat a Dr.Kenderes János parkba vittük ki. Takarítás után visszaköltözhettek a lakószobákba.

képek itt>>>

 

2020. május 27. Éjjeliszekrények

 

A mai napon megkaptuk az éjjeliszekrényeket, melyeket a köztársasági elnök pályázatán nyertünk Vacsora Erika segítségével. Az éjjeliszekrényeket összesen 36 db-ot a felsőház 3 folyosóján lévő szobákban helyeztünk el.

képek itt>>>

 

2020. július 17. Adomány

 

Egy szociális intézmény részére készítettünk össze paplanokat, párnákat, hálóinget, pizsamát, ágyneműket, lepedőket. Ez az utolsó szállítmány melyet elajándékozhatunk. Akik kapták nagy örömmel fogadták.

 

 

2020. augusztus 20. államalapítás és az új kenyér ünnepe.

 

2020. augusztus 19-én az   augusztus 20.-i nemzeti ünnep alkalmából sok lakó részt vett a szentmisén. A szentmise keretében Bodor Cornél atya megáldotta az új kenyeret, melyet  a lakók között szét is osztottunk. Ezt követően a Rotundában megemlékeztünk az államalapításról és Szent István királyról.

 

képek itt>>> 

 

 

2020. szeptember 4. Bányásznap

 

Ez a nap a bányászok iránti tisztelet és megbecsülésének  napja. Ebből az alkalomból tiszteletükre készült a műsor. A műsor keretében felcsendült a Himnusz, a Bányász induló amit a lakók az előadóval együtt énekeltek. Az otthon lakói szerepeltek, akik egy-egy verssel hozzájárultak ennek a napnak  méltó megünnepléséhez.

 képek itt>>>

 

2020. szeptember 14.

 

Dolgos kezek, öreg kezek, megfáradt kezek, ügyes kezek,  - milyen sok mindent lehet mondani ezekről a kezekről.

képek itt>>>

 

2020. szeptember 22. Szüreti bál.

 

Ezen a szép őszi napon megrendezésre került a többéves hagyományt őrző szüreti felvonulás .

Sajnos a hagyományoktól eltérően csak délután kezdődött az ünnepség. Az otthon lakói szívesen vállalták a felkérést. A bíró: Tieger Feri bácsi a bíróné Olman Piroska néni volt. A bevonulás után a kisbíró-Máté Mónika mókásan felolvasta az otthonban történt eseményeket. Ezt követte a tombola sorsolás. A szüreti mulatságot szeptember 24-én délután tartottuk meg a Rotundában. A zenét házon belül oldottuk meg. A lakókat zsíros kenyérrel és üdítővel kínáltuk meg. A vidám zene hallatára sok lakó táncra perdült és énekelt. Nagyon jó hangulatban telt el ez a délután. 

 képek itt>>>

 

2020. szeptember 24.

 

A Rotundában szüreti bál után szüreti táncot táncoltak a lakók. Nagyon élvezték a zenét és a táncot is. Érdekes módon a demenciával élők is táncolnak, ha szól a zene.

 képek itt>>>

 

2020. október 7. Aradi vértanúk ünnepe.

 

A Rotundában kis műsor keretében megemlékeztünk az Aradi Vértanúkról, akiket az 1948-as 49-es szabadságharc leverése után Aradon kivégeztek. A műsorban az otthon lakói szerepeltek: Bagyari Blanka néni, Olmann Piroska néni, Kerényi Anti bácsi, Vincze Kati néni, Szlobodics Írma néni, Takács Marika néni, Hemerle Veronika néni, Szabó Pista bácsi.

 képek itt>>>

 

2020. október 2. október 8.

 

Az ősz utolsó gyümölcse a birsalma, melyet a lakók nagy szeretettel pucoltak. Közben jókat beszélgettek egymással.

képek itt>>>

 

 

2020. október 8. Fekete István múzeum Dombóvár

 

Változás – változtassunk program első hetének zárásaként néhány kolléganővel ellátogattunk a Fekete István múzeumba Dombóvárra. Nagyon színvonalas, szép és érdekes  kiállításban volt részünk. Utána elmentünk pizzát enni a közeli „Konrádó Pizzéria” étterembe.

képek itt>>>

 

2020. október 14. Sásd

 

A második hét zárásaként Sásdra mentünk. Terv szerint a helytörténeti múzeumot tekintettük volna meg, de mivel későn szóltunk így a látogatásból nem lett semmi. Helyette egy büfében az buszmegálló mellett nagyon finom lángost ettünk. Nyolcan voltunk. ( Szigmondné, Hegyesiné, Orsósné, Nagy Nikolett, Finta Eszter, Czeglédiné, Bencze Gabriella, Schäffer Zsuzsanna)

 

2020. október 22.

 

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapja október 23-a. Ez alkalomból ünnepi megemlékezést tartottunk délelőtt  Rotundában . A műsorban elhangzó Himnuszt és a Szózatot a lakók közösen énekelték az előadóval, majd Hemerle Veronika néni felolvasta az 1956-os eseményeket. A szereplők egy-egy verssel és énekkel köszöntötték az ünnepet.

 képek itt>>>

 

2020. október 22. Mánfa

 

A harmadik hét lezárásaként Mánfára mentünk, ahol egy jó állapotban lévő Árpád-kori templom áll az főúttól kicsit beljebb a falu határában. Érdemes volt elmenni, és megnézni. Az önkormányzattól kellett kulcsot kérni, és belülről is megnézhettük. A történelmi út után a közeli büfében ettünk hamburgert, 6 fő dolgozó vett részt. ( Hegyesiné, Szigmondné, Máté Mónika, Czeglédiné, Bencze Gabriella)

képek itt>>>

 

2020. november 18. TV felvétel

 

2021. november 3-án 12 óra 30 percre Budapestre a BónumTV-be mentem felvételre. Ez egy katolikus TV, és az intézményre azért voltak kíváncsiak, mert a Skóciai Szent Margit nevét viseli. kb. 15 perces riport készült Madocsai Bea műsorvezetővel, igencsak izgultam miatta, mert még sohasem voltam TV felvételen, de nem is kellett volna, hiszen az intézményről, működéséről, lakókról, programokról kérdeztek. Nagyon jó beszélgetés kerekedett, és jól sikerült a felvétel is. A lakóknak ezen a napon vetítették le. Adásban november 17-én volt 9 órai kezdettel „Délelőtt” címmel.

képek itt>>>

videot itt tekintheti meg: https://www.youtube.com/watch?v=q3Qajp2p-R0

 

2020. november 26-27. Karácsonyi készülődés.

 

November hónapban már megkezdtük a karácsonyi díszek készítését. A lakók bevonásával nagyon sok ötletes díszt készítettünk. Szívesen részt vettek  az előkészületekben és ötleteikkel , színezéssel, rajzolással segítették az otthon szépítését, a díszítés előkészítését. Elkészült a „Karácsonyi Falu „. A lakók közben karácsonyi dalokat hallgattak és közösen énekeltek.

 képek itt>>> 

 

2020.november 27.  december 4, 11, 18. Advent   

 

Pénteken az ebédlőben a Főnővér ismertette az Adventi gyertya történetét és meggyújtotta az első lila  gyertyát. Az adventi koszorún lévő második lila gyertyát december 4-én a harmadik gyertyát, melynek színe rózsaszín, december 11-én, a negyedik gyertyát (lila) december 18-án gyújtotta meg.

képek itt>>>

 

 

 

 

2020. december 4-én

 

A járvány helyzet hozta szigorítások miatt a lakók a Kápolnában online misén vettek részt. A Pécsi Székesegyház Advent első vasárnapi szentmiséjét nézhették meg.

 képek itt>>>

 

 

2020. december 4-én megérkezett a Mikulás.

 

Az ebéd elfogyasztása után megérkezett az otthonba a Mikulás és a Krampuszok. Minden lakónak csomagot adott. A csomagban volt édesség és gyümölcs is, melyet nagy örömmel fogadtak.

 képek itt>>>

 

December 21. Karácsonyi készülődés

 

A lakók segítségével megkezdődött az otthon karácsonyi díszítése. Felkerültek az ünnepi ajtó díszek, a karácsonyi terítők .Megérkeztek a fenyőfák is. A szorgos kezek hamar „felöltöztették „őket. Négy fenyőfából egy a Kápolnába, egy az ebédlőbe, egy az emeleti társalgóba, egy pedig a felsőházi társalgóban kapott helyet.  

 képek itt>>>