2019. január 03. Újév köszöntése

 

Mai nap folyamán reggeli előtt újév alkalmából verssel és kedves gondolatokkal köszöntöttünk minden kedves lakónkat.

képek itt>>>

 

2019. január 16. Kókuszgolyó készítés

 

Délelőtti foglalkozás keretében a lakókkal közösen kókuszgolyót készítettük, amellyel a holnapi házszentelésre szeretnénk kedveskedni a plébános úrnak és a gondozottaknak.

képek itt>>>

 

2019. január 17. Házszentelés

 

A mai nap a szentmise után Bodor Kornél plébános úr házszentelést tartott. A Gondozóotthon helységeit szentelt vízzel hintette, és áldotta meg az itt élő gondozottakat.

képek itt>>>

 

2019. január 29. Születés- és névnapok ünneplése

 

Délután felköszöntöttük a januárban név- és születésnapjukat ünneplő gondozottjainkat. Minden kedves ünnepeltünket verssel és kedves gondolatokkal köszöntöttük és tortával, üdítővel vendégeltük meg őket.

 

2019. február 07. Balázs áldás

 

A mai napon a Szentmise keretein belül az intézmény gondozottjai Bodor Kornél plébános által, gyertyával adott áldásban, Balázs áldásban részesültek. A gyertyával adott áldás megvéd a torokbetegség és minden más baj ellen.

képek itt>>>

 

2019. február 19. A Magyar Ápolási Egyesület ünnepsége a Magyar Ápolók Napja alkalmából

 

A mai napon a Magyar Ápolási Egyesület szervezésében került sor a Magyar Ápolók Napja országos ünnepségre Budapesten a Duna Palotában. A köszöntők elhangzása után, elismeréseket, okleveleket, díjakat adtak át a minisztérium és az egyesület részéről. Nagy örömünkre szolgált, hogy Szarka Györgyné ápoló és Molnár Józsefné gondozó, az intézményünk dolgozói, Miniszter Elismerő Oklevélét vehették át, szakmai munkájuk elismeréseként, megbecsüléseként. A kitüntetetteknek gratulálunk!

képek itt>>>

 

2019. február 21. Farsang

 

Mai nap rendeztük meg intézményünk farsangi bálját. Lakóink és dolgozóink közül többen is maskarát öltöttek magukra. Maskarások között volt orvos (Szemán Tibor), boszorkány (Szabó Imréné), Piroska (Bajnai Tiborné), kéményseprő (Nagy Lajos), kertész (Gulyás Imre), Kuka a Hófehérke és hét törpéből (Tóth Ferenc) és a jelmezesek között nagy sikert aratva királyi párosként jelen volt „Bingó” királyné (Zsirmon Gyuláné) és „Bingó” király (Dr. Beke Géza), akik az intézményben heti szinten tartandó „Bingó játék” törzsjátékosaiból kerültek ki. A vidám műsor színesebbé tételéhez hozzájárultak még versmondóink, Szlobodics Gyuláné, Schäffer Józsefné és Bagyari Blanka. Jelmezes felvonulás során láthattuk még a 101 kiskutyákat Szörnyella de Frász kíséretében(Főnővér és a nővérek), szelektív kukákat(mosodások) és úttörőket(takarítók). A konyha dolgozói közül többen beöltöztek cigányoknak, járták is a táncot! A vidám produkciók sok idős lakó arcára csalt mosolyt. Mulatós zene hallatára sokan táncra perdültek. A mulatságon nem maradhatott el  a farsangi fánk sem. Mindenki sok élménnyel gazdagodhatott ezen a délutánon.

képek itt>>>

 

2019. február 26. Születés- és névnapok ünneplése

 

Délután felköszöntöttük a februárban név- és születésnapjukat ünneplő gondozottjainkat. Minden kedves ünnepeltünket verssel és kedves gondolatokkal köszöntöttük és tortával, üdítővel vendégeltük meg őket.

képek itt>>>

 

2019. február 28. Kossuth Zsuzsanna emléknap

 

Ezen a délutánon nővérgyűlés keretein belül megtartottuk a Magyar Ápolók Napját. Ebből az alkalomból Kossuth Zsuzsanna emlékeztünk, aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak első főápolónője volt. Kővári Edit mesélt élettörténetéről, Máté Mónika saját költésű versét adta elő ebből.

Megemlékezés után Schäffer Zsuzsanna igazgató asszonyt virággal és kedves szavakkal köszöntöttük fel névnapja alkalmából.

képek itt>>>

k

 

2019. március 8. Hamvazkodás

 

Hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos böjt, mellyel Jézus feltámadásának ünnepére készülünk. A nagyböjt a bűnbocsánat szentségéhez járulás ideje. Ezen a délelőttön Bodor Kornél plébános Úr szentmisét tartott, amelyen a régi hagyomány szerint az intézet lakói és dolgozói hamvazkodtak. A plébános Úr a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hinti meg.

 

2019. március 14.  Március 15-ei megemlékezés

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk ezen a napon. A lakókkal közösen szép műsort állítottak össze a mentálhigiénés munkatársak. Minden szereplő szorgalmasan készült a megemlékezésre. A résztvevők Bagyari Blanka, Schäffer Józsefné, Szlobodics Gyuláné, Csizmadia Sándorné, Sáfrány Ferencné verset mondtak, énekeltek, Balázs László elszavalta a Nemzeti dalt. Ünnepséghez méltón énekeltük el közösen a Himnuszt és a Szózatot. A megemlékezésen sok gondozott vett részt.

 képek itt>>>

 

2019. március 19. Vers- és mesemondó verseny Alsómocsolád

 

Ebben az évben is részt vettünk lakóinkkal az Alsómocsoládi „Ősz Fény” Idősek Otthonában, minden évben megrendezésre kerülő vers- és mesemondó versenyen. Szorgalmasan készültek gondozottjaink a megmérettetésre, ahol ismét sikeresen szerepeltek. Bagyari Blanka néni harmadik helyezést ért versmondó kategóriában. Intézményünket képviselték még Balázs László, Szemán Tibor, Schaub Józsefné, akik emléklapot kaptak előadásukért. Mindenki  élményekkel gazdagodva tért haza.

képek itt>>>

 

2019. március 29. Születés- és névnapok ünneplése

 

Délután felköszöntöttük a márciusban név- és születésnapjukat ünneplő lakóinkat. Minden kedves ünnepeltünket verssel és kedves gondolatokkal köszöntöttük meg. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos ünnepi torta sem. A délután kellemes hangulatban telt el.

 

2019.04.03. „Teszedd” önkéntes mozgalom programja

 

A generációk találkozása program keretein belül az otthon pár lakója a Dombóvári Árpádházi Szent Erzsébet óvoda gyermekeivel közösen szemetet szedtek Dombóváron, az Arany János téren. A „Teszedd” Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció célja, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A generációk találkozása azért is fontos, mert manapság már az idősek és fiatalok nem laknak együtt, így ez egy szép kapcsolódási pont ahhoz, hogy a gyerekek figyelmét ráirányítsuk arra, hogy az öregeket tisztelni és szeretni kell. Gondozottjaink mindig nagy örömmel vesznek részt az ovisokkal közös programokon. Résztvevők voltak: Dallos József, Koncz Józsefné, Szabó Lászlóné, Agátz Jánosné.

Képek itt>>>

 

2019.04.07. Színházlátogatás Pécs Nemzeti Színház - Montmartre-i-ibolya

 

Vasárnap délután színházba látogattunk a lakóinkkal közösen, hogy megnézzük Kálmán Imre, Montmartre-i ibolya háromfelvonásos operettjét. A darabban szereplők – az író, a festő és a zeneszerző – hol a világhírnévről, hol a másnapi reggeliről álmodozva élik mindennapi bohém életüket. A vidám előadás mindenkinek nagyon tetszett, élményekkel gazdagodva térhettünk haza. Résztvevők voltak: Kirch Jánosné, Bajnai Tiborné, Simon Ferencné, Agátz Jánosné, Szabó Lászlóné, Kerényi Antalné, Künsztler Jánosné, Nagy Lajos, Csizmadia Sándorné.

 

2019.04.09. „Tanár és tanítványok” Foltvarró tanfolyam kiállításának megtekintése

 

A mai nap délelőtt folyamán lakóink megtekinthették Kaposszekcsőn a „Tanár és tanítványa” foltvarró tanfolyam kiállítását. A kiállított darabok mindenkinek nagyon tetszett, nagy örömmel mesélték el a lakótársaknak az élményeket. A kiállításról fényképek is készültek, amit a Gondozóotthonban többször megnézhettek még az érdeklődő lakóink. Résztvevők voltak: Kerényi Antalné, Bajnai Tiborné, Kirch Jánosné, Csizmadia Sándorné, Künsztler Jánosné.

képek itt>>>

 

Húsvétvárás és Húsvét

A húsvétot megelőző hetekben lakóinkkal közösen készültünk a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. Sokat beszélgettünk a régi hagyományokról, mint a kiszehajtás, barkaszentelés tojásfestés, locsolkodás. Gondozottjainkkal húsvéti koszorúkat és különféle dekorációkat is készítettünk. A tojásdíszítés hagyományát is követtük, a tojásokat festettünk.  A készülődés heteiben fonalból kiscsibéket, nyuszikat is készítettünk, amelyekkel a bejáratnál levő faliújságot díszítettük. A húsvétot megelőzően nagyszombaton lakóinknak lehetősége volt a Sásdi húsvéti körmeneten és szentmisén részt venni, amit Bodor Kornél plébános úr tartott.

Húsvét alkalmából lakóink édességcsomagot kaptak ajándékba.

képek itt>>>

 

2019.04.26. Jótékonysági bál

 

Az idei évben is megrendezésre került a Gondozóotthon szervezésében a Jótékonysági bál, amelyen lakóink, hozzátartozóik, valamint a dolgozóink is részt vehettek. A műsorban fellépett a Vízmente - Néptáncegyüttes, a Pöndöly Tánccsoport, továbbá a Sásdi Levendula Klub „Parkettareccsentők” énekesei és táncosai, Sterner András klarinéton játszott, valamint a Mágocsi Nyugdíjas Klub kórusa énekelt vidám dallamokat. A vidám műsor egyik fénypontja volt az előadás, amelyben járókerettel, rollátorral perdültek táncra az intézet nővérei és dolgozói, mosolyt csalva a közönség arcára. Vásárosdombó, Sásd, Dombóvár vállalkozóinak jóvoltából, valamint a hozzátartozók és magánszemélyek felajánlásaiból sok tombola nyeremény került kisorsolásra. Vidám élőzene hallatára több lakónak is megjött a kedve egy kis táncra. A vidám mulatság nagyon jó hangulatban telt.

képek itt>>>

 

2019.04.30. Születés- és névnaposok köszöntése

 

Április hónapban szintén megrendezésre került a lakók névnapi - és születésnapi köszöntése.  Ez alkalomból versekkel, dalokkal, valamint finom tortával kedveskedtünk az időseinknek.
 

Veteményeskert,  gyümölcsös  és  madárbarát kert program

Gondozottjaink örömére kis veteményeskertet, gyümölcsöst, direkttermő szőlőt kezdtünk kialakítani intézményünk parkjában. Lakóink többségének mindennapi életéhez korábban hozzá tartozott a veteményezés, gyümölcsfák, szőlő gondozása, állattartás, gazdálkodás. Az újonnan kialakított kertben megoszthatják egymással tudásukat, kedvükre kertészkedhetnek és új biogazdálkodási módszereket is kipróbálhatnak. Egyre többen kapcsolódnak be a munkálatokba. Komposztálónkban burgonyát termesztünk, a szelektív hulladékgyűjtést a komposztálással is kiegészítettük. A madarak és a kert sokféleségét is bővíteni kívánja intézményünk. Cserjéket, fákat ültetünk a lakókkal közösen. Madáritatókat, saralókat, madárfészkelő helyeket tervezünk kialakítani, bekapcsolódunk a fecskevédelmi programba. Virágzó növényekkel igyekszünk majd a méheknek is kedveskedni a park csodálatos gazdagságát tovább gyarapítva.