2016. december 23. Kispapok látogatása

 

December 23-án látogatta meg intézményünket a pécsi egyházmegyei papnövendékei Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök kíséretében. A kispapok karácsonyi, ünnepi műsorral készültek és kedveskedtek lakóink részére otthonunk kápolnájában. A szép műsor után sütivel és üdítővel vendégeltük meg őket az ebédlőben.

 

2016. december 20. Karácsonyi ünnepség

 

Lakóink és dolgozóink nagy örömmel és készülődéssel várták a karácsonyt. Az ünnepség délelőttjén nagy volt a sürgés-forgás a házban, karácsonyfa díszítés, a műsor főpróbája. Ebéd előtt a nővérek által összeállított ünnepi műsort láttuk a dolgozók előadásában, melyen Resetericsné gyermekei is részt vettek. Nagyon ügyesek voltak. A műsor után a konyhai dolgozókkal közösen ebédeltünk.  Minden lakó karácsonyi édesség csomagot is kapott. Misi és Imi valamint egy Apartmanba bútort kaptak a lakók. Az ünnepi hangulatot emelte a dolgozók által hozott finom sütemények, melyeket a lakókkal közösen fogyasztottunk el.

képek itt>>>

 

2016. december 16. Szentmise Püspök Atyával

 

Ezen a pénteki napon a szokásos 9 órakor kezdődő szentmisét Udvardy György Megyéspüspök Atya mutatta be a lakóknak. Nem tudott részt venni a búcsúi szentmisén, ezért helyette jött a lakókhoz misézni.

 képek itt>>> 

 

2016.12.09. Családi est

 

Idén is megrendeztük hagyományossá vált családi estünket. A Csendes Vendéglőt megtöltötte a dolgozók jóízű beszélgetése, melynek hangulatát a finom vacsora is emelte. Csak olyan hamar vége lett, mert vacsora után mindenki hazasietett.

képek itt>>>

 

2016. december 6. Kirándulás Pécsen

 

Az intézet dolgozói lehetőséget kaptak arra, hogy a Székesegyháztól a Dzsámiig megtekintsék a szépen felújított épületeket. Idegenvezető segítségével megnézhettük a Székesegyházat, a Püspöki Palotát és kertjét, a föld alatti folyosót és a Magtárat. Nagyon szép kiállítást láthattunk az Egyházmegye kincseiből. Végül a Dzsámi épületét tekintettük meg kívül-belül. A csoport minden tagjának nagyon-nagyon tetszett ez a fajta kikapcsolódás. 

 képek itt>>> 

 

2016. december advent

 

Ebben az időszakban étkezések alkalmából adventről szóló felolvasás történt az ebédlőben. A lakók szívesen hallgatták a szép szavakat.

képek itt>>>

 

2016. november 23. Búcsú

 

2016. november 23-án tartottuk meg intézményünk búcsúját. Az ünnepi szentmisét Dr. Kvanduk Frigyes helynök úr cerebrálta. Meghívtuk a környéken lévő szociális intézmények vezetőit, képviselőit, akik részt vettek az ünnepségen. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is három nővér kapott „Év nővére” díjat – Körbeiné Kővári Edit, Kovács Györgyi és Máté Beáta. A misét követően sor kerülhetett kötetlen beszélgetéssel egybekötött vacsorára.

képek itt>>>

 

2016. október 26. Idősek hónapja

 

Ezen a napon az idősek hónapja alkalmából a vásárosdombói óvódások tartottak zenés-táncos előadást lakóinknak. Nagy örömünkre szolgált, hogy újra itt voltak és lakóinkat kizökkentették a mindennapok forgatagából.

képek itt>>>

 

Születésnapok-névnapok

 

Ezekben a hónapokban is egy-egy süti szelettel köszöntöttük azokat, akiknek születésnapjuk vagy névnapjuk volt.

2016. október 07. Szüreti bál

 

A mai napon tartottuk intézményünk hagyományos szüreti bálját. Felvonulással kezdődött, majd versekbe szedve kidobolták az én fontos eseményeit, történéseit viccesen. Ebben az évben a dolgozók öltöztek ünnepi ruhába. Volt zene, közös tánc, pogácsa és szőlő, új bor helyett palackozott és jó hangulat.

 

 

2016. szeptember 26-29. TZMO Lengyelország

 

A Bella Hingária Kft. központja szeptember 26-29.-e között tartotta az éves most már a XIX. Nemzetközi Tartós Ápolási Konferenciáját Torunban. Az ünnepélyes megnyitó után nagyon szép és tartalmas előadásokat hallgattunk meg. Lehetőség volt városnézésre és kikapcsolódásra is. Nagyon színes és sokrétű programokon vehettünk részt. Intézményünket Schaffer Zsuzsanna képviselte.

 

képek itt>>>

2016. szeptember 23. Dombóvár

 

Egy meghívónak tettünk eleget, ugyanis Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény Arany Sziget Idősek Otthonának 45 éves és az ,, Életet az Éveknek" Közhasznú Alapítvány fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából országos konferenciáját rendezték meg a helyi Művelődési házban. Résztvevők: Kardos Anikó, Körbeiné K. Edit, Kovács Györgyi, Schäffer Zsuzsanna.

 

képek itt>>>

2016. szeptember 21. Margitmajor

 

A mai napon 6 fiatal (3 fiú, 3 lány) látogatott el hozzánk Pécsről egy iskolából. 2 órát tartózkodtak az intézményben. Ez alatt három játékos feladatot kaptak: 1. hol vannak? (helymeghatározás) 2. az intézményt lefényképezni (keressék meg és a fotón legyen rajta: a mókus, Szűz Mária szobor és egy madár), az elkészült képeket küldjék át egy dolgozó telefonjára, 3. a lakókat segítsék az ebédlőbe reggelihez betolni. Induláskor megleptek bennünket, mert a náluk lévő tárgyat (ez egy zsebkendő volt) mindig nagyobb tárgyra kell cserélni, Jani gondnokunk egy TV-t adott a fiataloknak. útnak indultak Vásárosdombó felé, mert Oszkár atya 9-re úti áldásra várta őket.

 

képek itt>>>

2016. szeptember 14. Mágocs

 

Intézményünk 2016. szeptember 14-én részt vett a Mágocsi Gondozási Központ által szervezett délutáni Játékos vetélkedőn. Négy lakó képviselte az otthont: Püspök Istvánné, Szabó Sándorné, Szemán Tibor és Tóth Ferenc. A délutátnon mindenki jól érezte magát, kivették részüket a feladatokból és mindenki valamilyen ajándékkal tért haza.

 

képek itt>>>

2016. augusztus 29. Szalonnasütés

 

ezen a napon délután a két ház közötti parkban készültünk vacsorára- sült szalonna, lila hagyma és héjában főtt krumpli. A szalonnát kinn sütöttük, nagyon jó illatok terjengtek felettünk. Igyekeztünk minden lakót kivinni a parkba, ahol dominóval játszhattak és énekeltek, amikor senki nem énekelt térzene szólt magnóról. A délután kellemes hangulatban telt, minden dolgozó, aki aznap itt volt a lakók körül tevékenykedett. Közösen vaícsoráztunk.

 

 

képek itt>>>

2016. augusztus 10.  Szent Lőrinc Gondozóotthon Cserkút

 

Ma kollégnanőmmel Ari Árpádnééval részt vettünk testvérintézményünk búcsú ünnepén CSerkúton. A mise és az agapé után énekes-táncos műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

 

képek itt>>>

 2016. július 25.

 

Lakógyűlés

Ezen a napon tájékoztattam az elátottjogi képviselő bevonásával az intézmény lakóit, melyben ismertettem az ellátottak jogait, az intézmény dolgozóinak az ellátottak felé történő elvárt szolgáltatási, gondozási, viselkedési, bánásmódot érintő magatartás-követelményt.

 

Munkaértekezlet

Az ellátottjogi képviselő bevonásával össz-dolgozói gyűlést tartottam, melyben ismertettem és a dolgozókkal szemben követelményként állítottam az ellátottakkal történő szolgáltatási, gondozási, bánásmódot érintő empatikus, humánus, szakszerű magatartást.

Erre azért került sor, mert egy névtelen levelet küldtek a Kormányhivatal részére, és ebből kifolyólag egy átfogó ellenőrzésre került sor június 17-én, a végzésben ezt a feladatot kaptam június 29-én. Az eseményről köteles vagyok írásban elszámolni.

Jó gyakorlat

 

Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban Margitmajor 100 fős tartós bentlakásos idősek otthona:

 

Saját tapasztalatom, hogy az intézetbe bekerülő lakók szívesen tartózkodnak a szobákban. Mi is így voltunk 2013-ig, amikor ugyanis az épületegység egy részét a Felsőházat felújítottuk és korszerűsítettük. Ez alkalmat adott nekünk arra, hogy változűsokat vezessünk be, mert a lakók többsége nem az ebédlőben étkezett, hanem a szobájukban. A betegszoba kivételével minden lakót arra bíztattunk, hogy az ebédlőben fogyassza el a reggelit, ebédet, vacsorát. Nem volt egyszerű! Nagyon következetesnek kellett lennünk, hogy eredményt érjünk el. A sok-sok nehézség ellenére ma elmondhatom: két csoportban étkeznek, mindenkinek van helye az ebédlőben, a nehezen mozgók az ebédlő ajtajáig jönnek kerekesszékkel, majd a nővér segítségével a helyére sétál. Az étkezés befejezeése után ugyanígy visszafelé. A lakószobákat megtartottuk pihenésre és visszavonulásra alkalmas helynek.

 

 

képek itt>>>

Születésnapok - névnapok ünneplése  2016.04.28.

 

Köszöntöttük a születés-és névnapjukat ünneplő lakóinkat.

E hónapban sokan ünnepeltek. Az asztalok egymásba rendezésével alkottak kört a lakóink. Nem maradtak el a köszöntő versek sem. A születésnaposok elérzékenyülten fogadták. Jóízű beszélgetés kísérte az ünnepi torta elfogyasztását.

 

Jótékonysági bál 2016.04.23.

 

2016.04.23-án tartottuk, az immár hagyománnyá váló Jótékonysági bálunkat.

Az est helyszíne otthonunk ebédlője volt. Az igazgatónő köszöntő beszéde nyitotta a rendezvényt. Meghívott vendégeink színvonalas, hangulatos műsorral lepték meg a közönséget. A dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének  Gyöngykoszorú kultúrcsoportja népdalcsokorral, katona dalokkal készült, a Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói pedig több hangszeren adott elő klasszikus komolyzenei darabokat. A talpalávalót a Harmónia duó szolgáltatta. Sokan táncra pattantak.

A tombola sorsoláson sok értékes ajándék talált gazdára. A jókedv és a vidámság hajnalig kitartott.

 

képek itt>>>

Születésnapok - névnapok ünneplése  2016.03.31.

 

Köszöntöttük az ebben a hónapban születés-és névnapjukat ünneplő lakóinkat. Verssel, süteménnyel kedveskedtünk az ünnepelteknek. Jókedvűen beszélgettünk, énekeltünk.

Húsvét 2016

 

2016.03.25-én Húsvét alkalmából az ebédlőben húsvéti díszített asztalok várták a lakóinkat . Az igazgatónő köszöntő beszéde kíséretében adtuk át az ajándék csomagokat lakóink részére, melyeket nagy örömmel vettek át.

 

képek itt>>>

2016. március 15-ei ünnepség

 

2016.03.11-én tartottuk meg otthonunkban  az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi műsorunkat.  Ez alkalomból sok lakó vett részt. Zenével, versekkel felidéztük a múlt eseményeit. A műsorban lakók és dolgozók szerepeltek. Verset mondott: Szabó Sándorné, Horváth Istvánné, Lőrincz Jenőné. Meghatottan, közösen elénekeltük a Himnuszt és a Szózatot.

 

Képek itt>>>

Magyar Ápolók Napja megyei rendezvény – Pécs 2016.02.19.

A MESZK Baranya megyei szervezete, a PTE Klinikai Központ, az Irgalmasrend Pécsi Háza és a MÁE Baranya megyei szervezete továbbképzéssel egybekötve közösen ünnepelte a Magyar Ápolók Napját Pécsen a Palatinus Hotel Bartók termében. Ezen a szép eseményen kedves kolléganőnk Szarka Györgyné kimagasló szakmai és egyesületi munkássága elismeréseként a Magyar Ápolási Egyesület Elismerő Oklevelét vehette át. Gratulálunk!


képek itt>>>

Magyar Ápolók Napja Margitmajor 2016.02.17.

Kossuth Zsuzsanna születés-és névnapja a Magyar Ápolók Napja. Ezen a napon rövid ünnepi köszöntővel és süteménnyel köszöntöttük az intézményben dolgozó ápolókat-gondozókat.
Teréz anya gondolatai: „Aki kér, annak adj, a többi nem a te dolgod”…”Ha semmit sem adhatsz már, add a mosolyod!”… „Ha jót teszel megvádolnak, hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeteidet, mégis tégy jót!”  


képek itt>>>

Születésnapok ünneplése  2016.01.21.

Ismét közösen ünnepeltük a hónapban született lakóinkat. Kis verssel köszöntöttük őket, melyet meghatódva fogadtak. Közös éneklés kíséretében elfogyott az ünnepi torta is.
Résztvevők: Kovács István, Forrai Vilmosné, Kollár Istvánné, Dulics Jánosné, Házlinger Józsefné, Lőrincz Jenőné, Horváth István.

 

Farsang 2016

2016.02.03-án került sor az idei farsangi bálunk megrendezésre. E télűző eseményre nagy lelkesedéssel készültek az otthon lakói és dolgozói. A szép számú jelmezes felvonulók között ellátogatott hozzánk: Tavasz tündér, szakács, cowboy és egy díva.(Itt lakók öltöztek be) Őket követte a búvár, kosaras szép labdával és egy gyertya. A sok-sok bohóc mindegyike különbözően beöltözve, esernyővel táncoltak. A bemutató végén orosz táncosok zárták a felvonulást, akik klasszikus orosz dalokra tanultak be táncokat, és a közönség végig tapsolta az előadásukat.(Dolgozók öltöztek be)
Az ünnepi hangulathoz hozzátartozott az ízletes farsangi fánk, melyet jóízű beszélgetés, tánc mellett fogyasztottak el a résztvevők.
 

 

képek itt>>>